НАСТАВАК ДВАДЕСЕТОГОДИШЊЕГ ПРИТИСКА НА СРБИЈУ И СРБЕ

Rajko Vasic

БАЊАЛУКА, 30. МАРТА /СРНА/ - Питање рехабилитације генерала Драже Михаиловића је сада искључиво ствар Србије, као што су ханџар дивизије на терету службеног Сарајева и његове историографије, изјавио је извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.

Васић је рекао да је српски и србијански антифашизам, за разлику од других, толико јак и тако дубоко уграђен у темеље европске цивилизације да може да поднесе рехабилитацију било кога.

Извршни секретар СНСД-а је оцијенио да назнаке из кабинета члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да би могао бити покренут процес повлачења амбасадора БиХ из Београда у случају судске рехабилитације генерала Михаиловића представљају наставак двадесетогодишњег притиска на Србију и Србе како би у историји трајно остали као негативни цивилизацијски фактори на Балкану и у Европи.

"Жељко Комшић и други незрели актери политичких трендова на простору бивше Југославије желе да сву комунистичку историју баце под ноге као тоталитарну и неистиниту, а да промовишу само оно што њима тренутно одговара", рекао је Васић Срни.

Он је додао да се Комшић, којег сарајевски медији наједном титлују као "хрватског члана Предсједништва",непотребно прикључује регионалној политичкој патологији поводом рехабилитације Драже Михаиловића.

Васић је, уз констатацију да су се распадом Југославије распале и све заједничке вриједности и параметри појединих актера и догађаја, и да нема више политичких вредновања туђих оријентира, истакао да историографија и вишенаучне дисциплине морају да обављају свој посао за свакога.

Према његовим ријечима, болесно бављење Србијом и у Хрватској, и у БиХ, или било гдје друго знак је да су друштва нових државица још нездрава и незрела за одговоран пут који су изабрала.

"Дневни аваз" је данас објавио да је Кабинет хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића спреман да преузме иницијативу за дипломатске мјере уколико Србија рехабилитује генерала Дражу Михаиловића.

 

Извор: срна