МИТРОВИЋ: ПОРАЖАВАЈУЋА ОДЛУКА

nedeljko_mitrovic

БАЊАЛУКА, (СРНА) - Поражавајућа је одлука Управног одбора Института за нестала лица БиХ да подржи иницијативу упућену Тужилаштву БиХ која предвиђа попис и сахрану тијела у општинама гдје су ексхумирана, сматра предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Српске Недељко Митровић.

"Ова одлука је поражавајућа, јер се из овога јасно види да Управни одбор Института за нестала лица БиХ не доноси одлуке самостално, нити у интересу процеса тражења несталих и поштовања породица несталих", рекао је Митровић Срни.

Он тврди да да је Управни одбор Института под "великим утицајем Међународне комисије за нестала лица, која је и идеолог оваквог срамног начина рјешавања проблема неидентификованих тијела".

"Поставља се питање каква је легитимност и легалност Управног одбора Института, чијим члановима је истекао мандат још 2009. године", нагласио је Митровић.

Према његовим ријечима, ако овакав став Управног одбора Института буде кључан да Тужилаштво БиХ донесе такву наредбу, породице погинулих из Српске покренуће у том случају уставно питање легитимности и легалности, укључујући раније усвојене закључке Предсједништва и Одбора Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

"Наш став ће у таквој ситуацији бити да је Институт нелегитиман, поготово ако се узме у обзир чињеница да су представници Српске на сједници Савјетодавног одбора Института изнијели став да је доношење ове наредбе за Српску неприхватљиво у оваквој форми", истакао је Митровић.

Он је закључио да породице несталих из Српске никада неће пристати да неидентификована тијела буду измјештена из спомен-костурница у Републици Српској, па макар то бранили властитим тијелима.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ подржао је на данашњој сједници иницијативу упућену Тужилаштву БиХ којом је предвиђен попис и сахрана тијела у општинама гдје су ексхумирана.

Тим за координацију активности и истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске најавио је 22. фебруара да ће упутити писмо Тужилаштву БиХ у којем ће затражити да Колегијум Тужилаштва не разматра наредбу достављену из Института за нестала лица која предвиђа попис и сахрану тијела у општинама гдје су ексхумирана, јер нема законско право на то.

Српски члан Колегијума директора Милутин Мишић тврди да је наредбу која предвиђа попис и сахрану тијела у општинама гдје су ексхумирана на давање мишљења Тужилаштву БиХ уручио члан Колегијума директора Института Марко Јуришић. Мишић је раније рекао да ова наредба није усаглашена на Колегијуму директора Института, нити је у име Колегијума упућена Тужилаштву БиХ.

Удружења породица несталих лица у Републици Српској успротивила су се и оштро осудила потез Института за нестала лица БиХ којим се налаже враћање посмртних остатака на мјесто гдје су пронађени.

 

Извор: срна