МИТРОВИЋ: ДИСКРИМИНАТОРСКИ ОДНОС ИНСТИТУТА ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА БиХ

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је данас у Бањалуци да Институт за нестала лица БиХ врши дискриминацију у процесу тражења несталих лица и да Република Српска још трага за 1.675 несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежено 19 година од оснивања РОПИН-а

Обиљежено 19 година од оснивања РОПИН-а

"У процесу тражења несталих лица боримо се за истину и правду, као и против великих опструкција представника међународне заједнице и Института за нестала лица БиХ када је ријеч о проналажењу српских жртава", рекао је Митровић новинарима на обиљежавању 19 година од оснивања Удружења породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске. 

Према његовим ријечима, потребне су корјените промјене у процесу тражења несталих лица. 

"До сада су идентификоване 3.773 жртве српске националности, али је поражавајуће што 657 тијела из три спомен-костурнице још нису идентификована. Због тога је потребно да се у Заводу за судску медицину Републике Српске почне са идентификацијом наших жртава", додао је Митровић. 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да ће институције Српске помоћи у процесу тражења несталих лица. 

"Република Српска се тешко може одужити породицама које су изгубиле најмилије у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату. Парламент Српске ће подржавати захтјеве ових породица и са њима рјешавати постојеће проблеме", рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да проблем у тражењу несталих лица представља неразумијевање у Федерацији БиХ. 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић каже да Влада Српске чини све да се на адекватан начин одужи борачким категоријама. 

"Све институције Републике Српске морају дати пуни допринос да би се помогло породицама које су изгубиле најмилије", рекао је Савановић. 

Савјетник предсједника Републике Српске Душко Четковић нагласио је да је веома важно да буду нађени и идентификовани сви нестали у одбрамбено-отаџбинском рату. 

"Не смијемо заборавити значај и величину борбе за Републику Српску. Предсједник Републике Српске Милорад Додик је за брже и ефикасније рјешавање питања тражења несталих и у томе ће дати пуни допринос", рекао је Четковић. 

У оквиру обиљежавања 19 година од оснивања Удружења породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске данас су у Бањалуци положени вијенци и запаљене свијеће на споменик првом предсједнику овог удружења Бранку Панићу. 

Вијенце су положили представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, изасланик предсједника Српске Душко Четковић, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png



Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ЏАФЕРОВИЋ НЕ МОЖЕ ВОДИТИ ... - Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: НЕМА МЈЕСТА ЗАДОВОЉСТВУ ИЦМП-а - Jadovno ...

МИТРОВИЋ: ОТВОРЕНО ПИСМО ... - Jadovno 1941.

МИТРОВИЋ: ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ У ЗАВОДУ ЗА ... - Jadovno 1941.

Митровић: Увреда српских жртава рата - Jadovno 1941.