КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ЖРТВАМА РАТА

БАЊАЛУКА, 3. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да је Центар формирао базу података у којој је до сада унесено око 800 досијеа са комплетном пратећом документацијом о страдању жена српске националности у протеклом рату.


Према његовим ријечима, досадашње активности на овом питању показале су да многе организације и институције посједују податке о женама српске националности жртвама рата, али да су ти подаци непотпуни и да захтијевају озбиљнији аналитички проступ.

"Циљ наших активности је прикупљање архивске грађе и анализа информација и података о свим аспектима страдања жена српске националности током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те анализа начина узрока и посљедица страдања с циљем адекватног планирања и програмирања развојних активности помоћи женама жртвама рата", рекао је Којић.

Он је нагласио да је с циљем разбијања наметнутог стереотипа, као и проналажења и процесуирања ратних злочинаца, те рехабилитације, ресоцијализације и сваке помоћи женама жртвама рата, Центар од прошле године преузео низ активности.

Конкретне активности прикупљања и анализе документационе и архивске грађе о женама српске националности жртвама рата, према његовим ријечима, почела у септембру прошле године, а биће настављене и у наредном периоду.

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић-Рајилић рекла је Срни да су досадашње базе података о жртвама рата биле заједничке и за жене и за мушкарце и дјецу, а да су мијешане и војне и цивилне жртве.

"Самим подацима о жртвама, ми остварујемо 90 одсто циљева нашег удружења и наших потреба", рекла је она.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕНА 17. ГОДИШЊИЦА ЕКСХУМАЦИЈЕ СРПСКИХ ЖРТАВА

Банија, 26.07.2014., Годишњица трагичне акције ”Жаока” у доњем Поуњу

ЖАРКОВИЋ: ХРВАТСКА ПРИКРИВА ЗЛОЧИН У ПАКРАЧКОЈ ПОЉАНИ