ХРВАТСКА ПОМИЛОВАЊА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ!?

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/sud-u-strazburu.jpgЗАГРЕБ, /СРНА/ - Хрватска има право да суди за ратне злочине и онима на које је претходно примијенила Закон о помиловању, одлучио је Европски суд за људска права у Стразбуру.

Овом одлуком је одбијена тужба бившег хрватског војника Фреда Маргуша против Хрватске за повреду права на поштено суђење. 

Суд у Стразбуру навео је у образложењу пресуде да међународно право све више тежи томе да је амнестија за тешка кршења људских права неприхватљива, јављају хрватски медији. 

Маргуш у Лепоглави издржава казну од 14 година затвора, која му је изречена 2007. године, због мучења и убијања српских цивила у Осијеку 1991. године. 

Први пут му се судило 1997. године за убиства, крађе и уништавање туђе имовине, али га је хрватски суд помиловао примјењујући Закон о општем помиловању. 

Маргуш се пред судом поновно нашао 2006. године због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва и правоснажно је осуђен на 14 година затвора. 

Он се на ту пресуду жалио Европском суду за људска права у Стразбуру, позивајући се на начело да нико не може два пута да буде оптужен и осуђен за исто дјело. 

Суд у Стразбуру је одлучио да то начело није примјењиво у случају помиловања за ратни злочин. 

"То се право не може гледати одвојено од обавезе државе да истражи и процесуира свако кривично дјело, посебно оно које за посљедицу има нечију смрт или повреду", навеле су судије у образложењу пресуде.

Судије посебно истичу да је изузетно важно да се суђење и пресуда не ограничавају прописима о помиловању у случају најтежих злочина и да се у тим случајевима помиловање или амнестија не допусте.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png