Хрватска ми отела кућу и стан у Книну!

Желимир Кнежевић већ пуних десет година води правну битку око враћања имовине. Агенција за некретнине одобрила продају уз лажирану пуномоћ. У документима браћа близанци „рођени 1950. и 1952. године“

СУДБИНА Желимира Кнежевића (53) из Книна и његова деценијска борба са државом Хрватском око имовине само је још један у низу примера како је нова чланица Европске уније етнички очишћена од Срба и како им је послала јасну порука да и не помишљају на повратак у „лијепу њихову“.

Желимир је са фамилијом избегао из Книна и једва је спасао живу главу пред „Олујом“. Иза његове породице у Книну је остао стан и породична кућа од 200 квадрата у центру града. После смрти оца 2000. године, Желимир, који се настанио у Бањалуци и засновао продицу, наследио је са братом близанцем Радомиром кућу. Комплетирали су документацију 2004. године и поднели захтев да им се кућа врати. Стан у центру Книна је, како и сам каже, већ прежалио, јер су сви станови Срба и у Книну и у целој Хрватској напросто заплењени од државе Хрватске и ту нема расправе, али је био запањен одговором за кућу, у коме је писало да је продата преко Агенције за промет некретнина, а пуномоћ за продају су наводно дали он и његов брат близанац Радомир, почиње исповест за „Новости“ Желимир.

Након претрпљеног шока, Желимир креће у правну битку да види ко је то продао његову кућу и долази до невероватних података.

ИСПЛАТА

- ПРЕКО адвоката сам сазнао да би се могло чак и организовати избацивање Стапића из моје куће, али ако бих платио око 20.000 куна унапред за ту сврху. Наравно, овде ми нико не гарантује да ће Стапић бити избачен иако уплатим новац који дефинитивно немам. Овом приликом позивам Милорада Пуповца да ми помогне у плаћању и истеривању фамилије Стапић из моје куће.

- Моја кућа је продата преко лажне пуномоћи. У тим документима, које сам добио из суда преко адвоката, стоји да сам ја рођен 1950. а мој брат близанац 1952. године. На папирима је печат Агенције за промет некретнина, а лажне документе је потписала нека измишљена Драгана Ковачевић, агент за продају, која има неколико матичних бројева. Значи, и она је измишљена - прича Желимир.

На суду је после две године правне битке оборио лажни купопродајни уговор, али му држава Хрватске ни након осам година од тог процеса не враћа кућу у власништво његове фамилије.

- Моје две ћерке и ја имамо чак статус повратника у Хрватској, али немамо где да се вратимо. Имам и личну карту из Книна, а деца пријаву пребивалишта у Улици Фрање Туђмана 10, где смо имали стан. Докле иде бахатост државе Хрватске, показали су из Уреда за прогнане из Книна. Они су ме у више наврата телефоном притискали да продам кућу држави и да се више не враћам у Хрватску. Али, како да продам кућу кад ми је нису ни вратили - пита се Желимир.

И док траје судска борба, у кући Кнежевића у Книну и даље живи Анте Стапић, Хрват који је избегао из Бусоваче, а који, иако му је враћена имовина, не намерава да се врати у БиХ.

 

Хрватска ми отела кућу и стан у Книну!

 

САСЛУШАВАН ДВА ПУТА

ЗБОГ Стапића, који се, по речима нашег саговорника, бави разним сумњивим пословима, Желимир је завршавао на испитивању у полицији.

- У јануару 2012. године када сам крену за Београд враћен сам са хрватске границе у Градишци и одведен на испитивање у полицију Книна. Извукли су ме из аутомобила пред женом и двема ћеркама као да сам највећи криминалац. У Книну сам сазнао да Стапић има проблема са законом, а ја сам саслушан као осумњичени јер је њему постављена бомба у дрвима поред куће. Годину дана касније Стапићу је постављена бомба под аутомобил и опет сам позван на саслушање као осумњичени - прича Желимир и додаје да се боји за свој живот и живот своје породице, јер му сваки одлазак у Хрватску код адвоката представља велики ризик.

 

Извор: Вечерње Новости

Везане вијести:

ДО 2018. ТАЧКА НА ИЗБЈЕГЛИЧКО ПИТАЊЕ У БиХ 

Danka Kojadinović: ISTINA I POMIRENJE