Хрвати дали милионе за Хаг

hag

Претходна хрватска Влада ангажовала је америчку адвокатску лобистичку фирму "Патон Богс" за лобирање у Хагу у жалбеном поступку генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, неправоснажно осуђеним због злочина над Србима током акције "Олуја".

Бивши министар правосуђа Хрватске Дражен Бошњаковић крајем јула прошле године ангажовао је "Патон Богс" за писање поднеска Хашком трибуналу којим у жалбеном поступку Готовини и Маркачу тражи статус пријатеља суда, пише "Јутарњи лист".

Бошњаковић се уговором, који је склопљен на годину дана, обавезао да ће Влада Хрватске до 1. августа 2011. сваког мјесеца из буџета уплаћивати паушални износ од 60.000 долара на рачун лобистичке фирме, као и да ће надокнађивати и додатне трошкове. Према том уговору, из буџета ће за лобирање у Хагу бити издвојено најмање 560.000 евра (око 4,2 милиона куна).

Нови министар правосуђа Орсат Миљенић потврдио је да је Хрватска у жалбеном поступку двојици генерала затражила статус пријатеља суда, али није желио да открије о којој фирми је ријеч и колико ће тај ангажман коштати пореске обвезнике с обзиром да је на тај посао бивша Влада налијепила ознаку тајности.

"Занимљиво је, међутим, да у уговору стоји да хрватско Министарство правосуђа `Патон Богсу` плаћа не само савјетовање о правним питањима, већ и политичко лобирање. Како је могуће на Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији у Хагу утицати политичким лобирањем ако се зна да било који суд, па и тај, мора бити осјетљив искључиво на правне аргументе, сасвим је друго питање, на које је, због тајности овог посла, такође немогуће добити одговоре", пише "Јутарњи лист".

"Јутарњи" наводи да ово није први уговор између хрватске Владе и "Патон Богса", јер се на интернетским страницама америчког Министарства правосуђа може пронаћи и уговор потписан почетком 1999. године.

Хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач неправоснажно су осуђени пред Хашким трибуналом на 24, односно 18 година за ратне злочина над Србима током акције "Олуја".

Адвокатска лобистичка фирма "Патон Богс", са сједиштем у Вашингтону, једна је од водећих те врсте у Америци. Запошљава око 600 адвоката и лобиста с канцеларијама у осам градова САД и на Блиском истоку.

Извор: vidovdan.org