ГРАДСКА УПРАВА НИЈЕ НАДЛЕЖНА ЗА АРХИВСКУ ГРАЂУ ИЗ СПОМЕН-СОБЕ

Контејнер у којем су били експонати из спомен собе у Добоју

Контејнер у којем су били експонати из спомен собе у Добоју

Градска управа Добој располаже информацијама да се архивска грађа, документација, фотографије и друга обиљежја из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата налази у објекту касарне у Миљковцу, који су Оружане снаге БиХ ставиле на располагање градској управи, речено је Срни из градске управе.

Градска управа не мијеша се у рад Градске борачке организације и не располаже информацијама да ли су органи те организације извршили примопредају и начинили записник о преузимању архивске грађе, документације, фотографија и других обиљежја из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, јер то није у њеној надлежности. 

Спомен-соба је, како се наводи, у надлежности Борачке организације која ће у складу са претходним договором, по завршетку радова бити пренесена у објекат који се налази у порти Спомен-храма Рођења Пресвете Богородице. 

"Градска управа је увијек била и биће отворена за разговоре који воде добронамјерном стварању услова за бољи живот борачких популација, али исто тако сматра, да оне ни по коју цијену не могу и не смију бити предмет политичких манипулација", речено је из градске управе. 

Предсједник Скупштине добојске Борачке организације Миладинко Ковачевић јуче је навео да је ова популација неугодно изненађена тренутним статусом садржаја спомен-собе, која је у претходном периоду из Дома војске измјештена у закључани контејнер који се налази у порти цркве Рођења Пресвете Богородице. 

Он је навео да је четворочлана комисија, у намјери да изврши попис ствари, затекла празан контејнер, који је раније увијек био закључан. 

Ковачевић није знао одговор на питање гдје се налазе слике бораца погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, архивски материјал, униформе и изложбено оружје које је представљало лик српског борца. 

Он је нагласио да је борачка популација додатно повријеђена што се посљедње три и по године, од измјештања спомен-собе из Дома војске, почаст погинулим борцима одавала испред контејнера који је садржавао само оштећени канцеларијски намјештај. 

Предсједник градске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Драгомир Јовић упозорио је да ће због тренутне ситуације у вези са статусом архивске грађе надлежне особе морати одговарати.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОЛОЖЕН ВИЈЕНАЦ ЗА СРПСКЕ БРАНИОЦЕ ... - Jadovno 1941.

ПОМЕН БРАНИОЦИМА ДОБОЈА - Jadovno 1941.

BILJEŽAVANJE 16 GODINA OD STRADANJA SRBA IZ VOZUĆE ...

Озрен - Возућа - Jadovno 1941.