ГОДИШЊИЦА ПОВРАТКА СРПСКИХ ЗАРОБЉЕНИКА СА ЛИСАЧЕ

Служен парастос у Доњем Забрђу код Угљевика

Служен парастос у Доњем Забрђу код Угљевика

У Доњем Забрђу код Угљевика данас је обиљежено 20 година од повратка српских бораца који су 11 мјесеци били заточени након заробљавања на мајевичкој Лисачи.

Поводом овог догађаја и Дана Мјесне заједнице служен је парастос погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата и у Другом свјетском рату.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у редовима Војске Републике Српске погинуло је 16 мјештана Доњег Забрђа, а на спомен обиљежју уписано је 246 имена палих бораца и цивилних жртава из протекла два рата.

Начелник општине Василије Перић рекао је да сваки грађанин Угљевика и Републике Српске има дужност и обавезу да слиједи идеале за које су се српски борци жртвовали.

Он је рекао да се на Дан мјесне заједнице Доње Забрђе обиљежава и 40 година од братимљења са Мјесном заједницом Сусек из општине Беочин у Србији.

"Долазак мјештана Сусека доказ је сарадње и љубави измећу наших општина, и свега што нас веже са матицом Србијом", истакао је Перић.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић, који је из Доњег Забрђа, указао је на специфичност споменика у овој мјесној заједници, гдје су на једном мјесту уписане жртве из оба рата у којима су страдали мјештани.

Предсједник Мјесне заједнице Доње Забрђе Лазо Милошевић изразио је задовољство што сваке године овом сјећању на српске жртве присуствује велики број младих људи.

"Одајемо почаст свим жртвама из различитих ратова који су погинули за исте идеале и циљеве, очување српског народа", истакао је Милошевић.

На данашњи дан 1995. године 62 српска борца са подручја Угљевика вратила су се из заробљеништва у Тузли, након што су заробљени на Лисачи, гдје је погинуло 13 бораца.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОВРАТКА БОРАЦА ЗАРОБЉЕНИХ НА ...

ОБИЉЕЖЕНО 18 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ПЕШЕ - Jadovno 1941.

савчић: лик и дјело милана јовића неће бити заборављени