ГЕНЕРАЛ ТРИФУНОВИЋ ОСЛОБОЂЕН

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/trifunovic.jpgБЕОГРАД, 4. ЈУЛА /СРНА/ - Виши суд у Марибору донио је правоснажну ослобађајућу пресуду за генерала некадашње ЈНА Влада Трифуновића и утврдио да није крив за ратни злочин над цивилним становништвом, док је пуковнику ЈНА Бериславу Попову укинута осуђујућа пресуда и наложено ново суђење, потврдио је адвокат Горазд Фишер.


Фишер, који пред словеначким правосуђем заступа Трифуновића, рекао је да је мариборски Виши суд уважио све аргументе првостепеног суда и ослободио Трифуновића одговорности за злочин над цивилима у јуну 1991. године, када је погинуо један припадник Територијалне одбране Словеније.

"У одбрани сам истицао да је генерал Трифуновић био карика између Конрада Колшека, који је био командант Пете армијске области, а Трифуновић је те наредбе са вишег мјеста просљеђивао ниже надређеном пуковнику Попову.У томе није било елемената никаквих дејстава, али као што смо видјели када је у питању политика, може бити свашта", изјавио је Фишер за "Данас".

Тужилаштво у Мурској Соботи теретило је Трифуновића да је као претпостављени командант Вараждинског корпуса издао наређење пуковнику Попову и команданту Касарне "Калнички партизани" у Вараждину да у Словенији запосједне граничне прелазе према Аустрији.

У сукобима са словеначким територијалцима, погинуло је пет припадника ЈНА, њих 17 је рањено, а 30 заробљено. Уништено је двадесетак возила, од тога 12 борбених.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png