ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД СРПСКОГ СТРАДАЊА

Bradina_spomenik.jpg

КОЊИЦ, 24. МАЈА (СРНА) - У цркви Вазнезења Господњег у Брадини данас ће бити служен парастос за 88 српских цивилних жртава које су убијене у нападу муслиманско-хрватских формација у нападу на ово српско село у општини Коњиц од 25. до 29. маја 1992. године.

Света литургија биће служена у 10.00 часова, а потом парастос погинулим српским цивилима у Брадини. Потом ће бити положено цвијеће на споменик страдалима, који је направљен на мјесту масовне гробнице из које су 1998. године ексхумирани посмртни остаци 33 лица.

 

Први напад муслиманско-хрватских формација на Брадину изведен је 25. маја у послијеподневним часовима. Од тада па до 29. маја убијено је 88 српских цивила, међу којима је најмлађа жртва Његош Копривица имао 15 година, а најстарији Милан Куљанин звани Крст више од 80 година.

 

Предсједник Савеза логораша Републике Српске за САД и Канаду Зоран Ђорђић рекао је Срни да се данас обиљежава и 20 година од злочина над српским народом у општини Коњиц гдје је убијено 219 српских цивила.

 

Напад на Брадину почео је 25. маја 1992. године и тог дана страдало је 48 мјештана. Већина преживјелих Срба, око 350, одведена је у логоре, а највише у логор Челебић, гдје су умрла 22 логораша.

 

Ђорђић каже да је око 270 Срба затворено у Спортски центра Мусала у Коњицу, а око 150 српских жена, дјеце и стараца остало је заробљено у основној школи у Брадини.

 

Међу убијеним Србима у Брадини највише је чланова из породице Куљанин, затим Вујичић, Мркајић, Жужа, Куреш, Глигоревић, Копривица, Драганић и Живак.

 

У Брадину се, истиче Ђорђић, још нико није вратио, а направљено је само десетак кућа.

 

Ђорђић је изразио огорчење што су за злочине над Србима на простору коњичке општине одговарали само извршиоци, али нико од наредбодаваца иако су њихова имена веома добро позната.

 

Он каже да су међу њима комесар МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Амир Бегић, начелник Полицијске управе Коњиц Мирсад Субашић, помоћник командира полиције у Коњицу Ивко Зеленика, али и тужиоци БиХ и радници Тужилаштва,те један судија Суда БиХ.

 

Неки од њих су раније у изјави Срни одбацили те наводе, а неки нису жељели да говоре о томе.

 

Од 2005. године, каже Ђорђић, осуђено је 14 Бошњака за злочине над Србима у општини Коњиц и један Хрват добио је девет година затвора због силовања Српкиње у Брадини.

 

На подручју општине Коњиц данас живи мање од 200 српских породица.

 

 

 

Извор: срна