ДИСКРИМИНАТОРСКИ НОВИ НАЦРТ ЗАКОНА О ПРАВИМА БОРАЦА

Нестали Срби
Нестали Срби

БЕОГРАД, 30. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих са простора бивше Југославије затражила је повлачење нацрта закона о борачким правима из скупштинске процедуре, јер је дискриминаторски.

Допис да из скупштинске процедуре буде повучен Нацрт закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица упућен је Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије. 

У захтјеву је наведено да тај нацрт закона не садржи одредбе о несталим лицима и правима њихових породица, те не укључује лица која су као цивили нестала или изгубила живот и послије формалног престанка ратних операција, али у вези са ратом. 

Нацрт закона уређује права цивилних инвалида рата и чланова њихових породица на крајње рестриктиван начин и дискриминаторски у односу према правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица. 

Координација сматра недопустивим да у завршну јавну расправу нису била укључена удружења породица несталих и погинулих Срба са Косова и Метохије и Хрватске будући да се та проблематика њих највише тиче и да би таква удружења могла дати највећи допринос у изради закона. 

На сједници Управног одбора Координације, одржаној у недјељу, 25. децембра, одлучено је да се Министарству за рад упути захтјев да се у израду допуне новог текста Нацрта закона укључе предсједник Координације Драган Пјевач и замјеник предсједника Координације Душко Челић. 

Образложено је да тај нацрт закона не садржи одредбе о несталим лицима и правима њихових породица, који представљају цивилне жртве рата, што је недопустиво са становишта поштовања њихових људских права гарантованих Уставом Србије, као и међународним правним стандардима. 

"Нацрт закона одређује појам цивилне жртве рата на начин који не укључује лица која су као цивили нестала или изгубила живот и послије формалног престанка ратних операција, али у вези са ратом", наводи се у саопштењу. 

Из Координације напомињу да је то случај са више од хиљаду жртава српске и других неалбанских националности са подручја Косова и Метохије и више хиљада жртава на простору Хрватске. 

У саопштењу је образложено да Нацрт закона на крајње рестриктиван начин уређује права цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, јер њихова права на мјесечно примање своди на неку врсту социјалне помоћи. 

То је, како се напомиње, супротно обавези Србије да пружи материјалну сатисфакцију цивилним жртвама рата.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИТРОВИЋ: ИДЕНТИФИКАЦИЈЕ У ЗАВОДУ ЗА ... - Jadovno 1941.