ДАН КАДА ЈЕ ПОЧЕО НАПАД НА СРБЕ

 Божица Живковић Рајилић

Божица Живковић Рајилић

Предсједик Удружења жена жртава рата из Републике Српске Божица Живковић-Рајилић рекла је Срни да ће 1. март увијек бити дан када је почео напад на Србе у БиХ, њихову имовину и животе.

"Одводили су нас из наших кућа, станова, са радних мјеста, мучили нас, пљачкали... и сада траже да њихов `измишљени` такозвани празник и ми признамо. Шта је тај дан донио доброг БиХ? До кад ће оваква БиХ трајати", упитала је Рајилићева. 

За српске жртве и за Републику Српску, истакла је она, неприхватљиво је обиљежавање 1. марта као дана такозване независности БиХ. 

"Није ми јасно како и шта Бошњаци и Хрвати обиљежавају 1. марта? Шта тај дан значи за БиХ - ништа, јер пола државе не призна тај дан као свој празник", нагласила је Рајилићева. 

Она је рекла да се поставља питања да ли се може обиљежавати 1. март, а истовремено говорити о јединственој БиХ и о једнакости и равноправности народа који живе у њој. 

У БиХ је 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на којем је 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ. 

У ФБиХ тај дан се обиљежава као "дан независности", док Срби у БиХ овај датум доживљавају као дан када је донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса. 

На тај дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КРВАВА СРПСКА СВАДБА ! - Jadovno 1941.

ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА /3/ - Jadovno 1941.
БОЈИЋ: РАТ НАЈАВИО АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ - Jadovno 1941.

НАЈЦРЊИ ДАТУМ У ИСТОРИЈИ БИХ - Jadovno 1941.

РЕАКЦИЈЕ СРПСКИХ УДРУЖЕЊА: 1. МАРТ ... - Jadovno 1941.

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ ...