ЦЕРИЋЕВ ШАМАР СРПСКИМ ЖРТВАМА ЛОГОРА "СИЛОС" У ТАРЧИНУ

ceric

САРАЈЕВО, (СРНА) - Састанак поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића са члановима породица Бошњака ухапшених због сумње да су починили ратне залочине у затвору "Силос" у Тарчину шамар је српским жртвама и атак на Дејтонски мировни споразум, сматра посланик СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ Александра Пандуревић.

"Не изненађује ме такав потез реиса Церића. Међутим, заиста је дегутантно у свему томе и што излази изван оквира сваке вјерске толеранције, разума и стварања услова за помирење јесте чињеница да је реис Исламске заједнице примио те породице на данашњи дан када је расформиран тај затвор `Силос` у Тарчину", рекла је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, Церић је могао чланове породица тих Бошњака да прими било који други дан, а овим чином је потврдио само оно што раде и политичари у Федерацији БиХ који су издвојили енормна буџетска средства за помоћ тим лицима која су осумњичена за ратне злочине.
       
"Не би ме изненадило да чланове тих породица сутра прими и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. То, нажалост, потврђује само да не само Исламска вјерска заједница а ни политички фактору у ФБиХ, нису спремни да признају било какав злочин, па и онај који је чак и Хашки трибуналпроцесуирао и под одређеном ознаком вратио у БиХ на процесуирање", истакла је Пандуревићева.

Она је указала на досљедност код бошњачких политички фактора и Исламска вјерске заједнице да никад неће бити спремни да признају ниједан злочин над српским становништвом, чиме се наставља провођење антидејтонске политике.

"То је још један показатељ зашто ми из Републике Српске треба да преиспитамо односе и исто тако заштитнички да се понашамо према онима које на правди Бога оптужи Тужилаштво БиХ а суди Суд БиХ", појаснила је Пандуревићева.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић примио је данас у Сарајеву чланове породица осам Бошњака који су новембра прошле године ухапшени у Хаџићима, у близини Сарајева, по налогу Тужилаштва БиХ због сумње да су починили ратни злочин у затвору "Силос" у Тарчину.

Оптужница за злочине у Тарчину подигнута је против Мустафе Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића, и Нермина Калембера.

У оптужници је наведено да је у различитом временском трајању од једног до 1 334 дана, у логору "Силос" противправно затворено најмање 500 цивила српске националности, као и најмање 90 особа хрватске националности.

У просторијама Основне школе "9. мај" у Пазарићу било је затворено најмање 140 Срба, а у магацинима касарне "Крупа" у Зовику најмање 150 Срба и 30 Хрвата.

У оптужници се наводи да су затворени цивили били изложени нечовјечном поступању, мучењу, намјерном наношењу снажног тјелесног или душевног бола, наношењу великих патњи и повреда тјелесног интегритета или здравља, одузимању права на правично суђење, као и присиљавању на принудни рад. 

 

 

Извор: срна