АНАЛИЗИРАТИ ЗАКОН О НЕСТАЛИМ ЛИЦИМА БиХ

NESTALI

САРАЈЕВО,(СРНА) - На састанку делегација Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске са представницима Српске у Парламентарној скупштини БиХ закључено је да се изврши детаљна анализа примјене Закона о несталим лицима БиХ.

"Закључено је да представници из Српске у наредним данима изврше детаљну анализу примјене овог закона, јер он није примјењен, а није успостављена ни централна евиденција несталих", рекао је предсједавајући Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

Кошарац, који је и шеф Координационог тима Владе Српске за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица, истакао је да Савјету министара БиХ треба упутити иницијативу да донесе одлуку о суспензији постојећег Управног одбора /УО/ Института за тражење несталих лица БиХ и да што прије распише конкурс за избор новог УО.

"Мислим да ћемо у наредном периоду имати стручну расправу у вези са законом о несталим лицима, како би се на квалитетнији начин припремили и упустили у измјену закона о несталим лицима у БиХ, јер овакав закон није дао жељене ефекте", рекао је Кошарац новинарима.

Посланик СДС у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и предсједавајућа парламентарном Комисијом за људска права Александра Пандуревић оцијенила је да се Институт за тражење несталих претворио у институт за скривање несталих Срба.

"Нема ниједан разлог да оваква институција постоји и даље уколико се коначно не почне примјењивати Закон о несталим лицима", рекла је Пандуревићева и нагласила да, уколико српске жртве и страдалници не буду једнако третирани са осталима, нема државе и нема будућности у БиХ.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић упозорио је српске параламентарце да је процес тражења несталих лица из Српске у потпуном застоју. "Институтом за тражење несталих БиХ доминирају коруптивни елементи, комерцијализован је и политизован", истакао је Митровић.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић изразио је наду да ће у наредном периоду бити направљен акциони план за унапређење тражења несталих. "Питање идентификације је сложеније и мораће се рјешавати на вишем нивоу", оцијенио је Мишић.

Наводећи да је Оперативни тим за тражење несталих Републике Српске од 1995. године пронашао више од 4 100 тијела несталих, шеф овог тима Горан Крчмар рекао је да је једина кочница у тражењу несталих Инситут.

"Институт ради четири године, имају 15 канцеларија и 16 идентификованих тијела", напоменуо је Крчмар.

Он је подсјетио да Институт за тражење несталих БиХ нема легалан ни Управни ни Надзорни одбор.

"Први кључ је именовање новог Управног одбора, како би се Институт довео у законске оквире", закључио је Крчмар.

Данашњем састанку присуствовао је и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић.

 

 

Извор: срна