ФОРМИРАНА КОМИСИЈА ЗА СТАРО САЈМИШТЕ

БЕОГРАД, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Скупштина града Београда формирала је Комисију за утврђивање концепције програма Меморијалног комплекса "Старо сајмиште", који градске власти намјеравају да граде као помен жртвама некадашњег нацистичког логора.

Комисија би требало и да предложи модел управљања комплексом, а основана је као стручно радно тијело градоначелника Београда, саопштено је из градског парламента. 

Предсједник Комисије је епископ викарни Јован /Ћулибрк/, а потпредсједник министар за рад и борачка питања Србије Александар Вулин. 

Градски менаџер Горан Весић је рекао да град Београд намјерава да обнови простор Старог сајмишта и изгради меморијални центар какав то мјесто и заслужује, што је изузетно важно, јер историја не смије да се заборави. 

Нацистички логор Старо сајмиште основан као логор за Јевреје из Србије, да би се касније проширио и на друге политичке осуђенике антифашисте. 

За вријеме окупације готово 8.000 Јевреја и 32.000 Срба је угушено у душегупкама, стријељано у Јајинцима или умрло у самом логору. Логор је постојао од октобра 1941. до јула 1944. године. 

Чланови комисије су савјетник за културу у кабинету предсједника Србије Братислав Петковић, помоћник министра културе и информисања Александра Фулгоси, градски менаџер Горан Весић, градски архитекта Милутин Фолић, предсједник градске општине Нови Београд Александар Шапић, предсједник Савеза јеврејских општина Рубен Фукс, новинар Веран Матић, представници ромске заједнице Рајко Ђурић и Драгољуб Ацковић, као и историчари и историчари умјетности.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Сајмиште, место манипулација 

Чије је Сајмиште

Меморијал холокауста на Старом сајмишту