Датум и вријеме објављивања: 6.1.2011 9:26

СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И ВЈЕРНОМ НАРОДУ ПОДРУЧНЕ НАМ ЕПАРХИЈЕ ГОРЊОКАРЛОВАЧКЕ

Поводом најрадоснијег догађаја у историји рода људског - Рођења Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа, свештенству, монаштву и свом вјерном народу подручне Нам Епархије горњокарловачке, упућујемо најискреније честитке мира  и љубави, молећи се Свемилостивом Господу да на Вас излије изобиље свога милосрђа и да Вас обаспе сваковрсним добрима. Нека би љубав Божја, коју је Господ показао према нама људима, оваплоћењем Сина Свога, загријала Ваша срца и душе, и  оснажила Вас за нове духовне подвиге милосрђа, љубави и праштања,  као што је и оне благословене ноћи рођења Христова загријала срца и душе витлејемских пастира.

 

Не нарушавајући Божићњи мир и Божићну радост, дужност Нам је подсјетити Вас да нам у 2011. години у Републици Хрватској  предстоји попис становништва, као једна историјски важна прекретница у остваривању наших права и слободе изражавања вјерске и националне припадности. За све нас и за наша будућа покољења је од пресудне важности да се приликом пописа изјаснимо као Срби по националности, а православни вјерници и припадници Српске православне цркве по вјероисповијести. Број уписаних није само статистички податак, већ се тим бројем по постојећим уставним и законским прописима гарантује оставривање наших права и наш мањински статус и статус наше мајке цркве у Републици Хрватској.

Статистички подаци са овог пописа у наредних ће десет година бити темељ за остваривање права из Уставног закона о националним мањинама. Према поменутом закону, од резултата тог пописа зависит ће и заступљеност наших представника у тијелима регионалне и локалне самоуправе, равноправна употреба језика и писма, несметано исповиједање вјере православне али и сва остала наша права, чија је обавезна примјена везана уз удио националне мањине у становништву одређеног подручја. Овај попис, осим темеља за остваривање наших права, бити ће и индикатор тренда повратка а послужит ће и као одговор на питање колико смо у данашњем друштву слободни и спремни да јавно искажемо своју вјерску и националну припадност. Колико смо спремни да се сами побринемо за своју свјетлију будућности и боримо за своја права. Нема ни једног оправданог разлога због кога би требало да се изјашњавамо другачије него што јесмо.

Несмијемо дозволити да се понове пропусти и недостатци из претходног пописа (2001. год.) када су пописивачи самовољно мијењали податке, постављали двомислена питања и подстицали људе да се не изјашњавају по народности или по вјероисповијести. Не смијемо дозволити манипулације својим именима и својим религиозним осјећајима. У интересу је свих нас да не скривамо свој идентитет, своје поријекло и своје коријене из којих потичемо.

Живимо у времену када су се ратне страсти смириле иако ране још увијек нису зацијелиле.  Ишчекујемо улазак у Европску унију која његује различитости и поштује људске слободе. Није ли сада крајње вријеме да станемо иза свога етницитета и своје вјере?

Прославимо неизрециву Божићну радост имајући у себи вјеру коју је имао праведни Јосиф, простодушност и гостољубље које су имали витлејемски пастири и мудрост коју су имали мудраци са Истока. Вјерујмо вјером старозавјетних пророка и праведника и будимо, заједно са светим апостолима, истрајни у свједочењу велике Тајне вјере, знајући да осим Христа „нема другог имена под небом, даног људима, којим треба да се спасемо”.

Мир Божји! Христос се роди!

Ваистину се роди!

 

ЕПИСКОП ГОРЊОКАРЛОВАЧКИ

+ Г Е Р А С И М

Извор: СВЕШТЕНА ЕПИСКОПИЈА ГОРЊОКАРЛОВАЧКА

Назад