Датум и вријеме објављивања: 31.1.2013 14:06

ДРАКУЛИЋ, МОТИКЕ, ШАРГОВАЦ: ОБЕЗБИЈЕЂЕН БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ ИЗ БАЊАЛУКЕ

Храм Дракулић

БАЊАЛУКА, 31. ЈАНУАРА /СРНА/ - Административна служба града Бањалука обезбиједила је бесплатан превоз из центра града до Дракулића, гдје ће у недјељу, 3. фебруара, бити служен парастос жртвама усташког покоља 7. фебруара 1942. године у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац.У Административној служби речено је Срни да је полазак једног аутобуса предвиђен из Видовданске улице /стара аутобуска станица/ у 11.00 часова. 

"Такође, у 11.00 часова, обезбијеђен је један аутобус за превоз од цркве у Дракулићу до Спомен-костурнице", истичу у Административној служби града Бањалука. 

Парастосу у Дракулићу присуствоваће делегација града Бањалука. 

У овим селима 7. Фебруара 1942. године Павелићеве усташе из такозваног "Тјелесног здруга", уз помоћ бањалучких усташа, убиле су, без иједног испаљеног метак, сјекирама, ножевима и крампомива више од 2.300 Срба, међу којима је било и 551 дијете. 

Покољ је организовао усташки командант за "Хрватску крајину" Виктор Гутић, а предводио га је и у њему активно учествовао жупник бањалучког самостана Петрићевац фра Мирослав Мајсторовић филиповић звани Фра сотона", који је након тога постао управник "фабрике смрти" у јасеновачким логорима. 

 

Извор: срна

 

Везане вијести: 

ДРАКУЛИЋ, МОТИКЕ И ШАРГОВАЦ

Назад