Колинда, зашто "тајни" пут у Јасеновац?

Хрватска коментарише понашање председнице која је отишла у среду у Јасеновац, уочи традиционалног обележавања пробоја логораша који ће бити у недељу

Колинда Грабар Китаровић

Колинда Грабар Китаровић

ЗАГРЕБ

ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ДОПИСНИКА

ОДЛАЗАК хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић у среду у Јасеновац, уочи традиционалног обележавања пробоја логораша који ће бити у недељу, изазвао је у Хрватској бројна реаговања. Председници многи замерају да се "ненајављено указала у Јасеновцу", како би у недељу избегла сусрет са премијером Зораном Милановићем, а да ће на комеморацији у Блајбургу, 16. маја, одржати јавни говор. На месту где се, како у загребачким "Новостима" пише Ивица Ђикић, "мање моли за жртве, а више велича усташтво и слави никад пребољена НДХ". Аутор додаје и да је у та два призора из живота хрватске председнице, самотњачки у Јасеновцу и распојасани на Блајбургу, садржана и жалосна истина о Хрватској.

Реаговао је и историчар Твртко Јаковина, за којег је посета Колинде Грабар Китаровић Јасеновцу скандалозна а критичан је и према порукама које је председница упутила у Јасеновцу. Наиме, у Књизи утисака није поменула ко су били злочинци а ко жртве, а нагласила је да су злочини у НДХ повезани са нацистичко-фашистичком осовином.

- Баш ме занима у којим је то књигама председница прочитала Хитлерову или Мусолинијеву тезу о убијању Срба. Та теза не вреди управо за оне који су највише страдали у Јасеновцу - тврди истакнути хрватски историчар који је критиковао и Наташу Јовичић, директорку Спомен-парка Јасеновац, која је постала саветница хрватске председнице за питања Холокауста.

- Ваљда за Јасеновац, где се догодио геноцид, председница има неког другог саветника - каже Јаковина. - Саветница за Холокауст очито има проблема са познавањем дефиниције Холокауста који се, да не би било забуне, догађао и на тлу НДХ, па тако и у Јасеновцу.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

И РЕЈТИНГ СИТ И ЖРТВЕ НА БРОЈУ - Jadovno 1941.

КОЛИНДА 'Срби који живе у Хрватској за мене су ... - Jadovno 1941.

ОБНОВИТИ СПОМЕН-ПЛОЧУ НА МЈЕСТУ ЛОГОРА "СЛАНА ...

Јасеновац – највећи Српски град под земљом

КОМЕМОРАЦИЈА У ЈАСЕНОВЦУ У НЕДЈЕЉУ, 26. АПРИЛА

Александар Живковић: Живоносни Крст и Васкрс у Јасеновцу