ТАДИЋ У НЕДЈЕЉУ У ЈАДОВНУ

Борис Тадић

Latinica

БЕОГРАД, 23. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Србије Борис Тадић присуствоваће у недјељу, 26. јуна, комеморацији жртвама концентрационог логора Јадовно, у Хрватској.
Тадић ће, након комеморације најављене за 12.00 часова, обићи село Радуч, у близини Госпића, гдје ће посјетити и кућу повратника Николе Калинића - саопштила је Прес-служба предсједника Србије.
Према писању медија, на предстојећем помену жртвама погрома над Србима и другима у велебитском мјесту Јадовно у Другом свјетском рату, пошту ће, осим Тадића, одати и хрватски предсједник Иво Јосиповић.
Како се дан прије помена у Јадовну обиљежава и Дан државности Хрватске, спекулисало се да ће предсједник Тадић присуствовати и овом догађају, али је то демантовано из његовог кабинета.
Комеморацију у Јадовну организује Српско народно вијеће у сарадњи са Координацијом јеврејских општина Хрватске, Савезом антифашистичких бораца и антифашиста и Удружењем "Јадовно 1941." из Бањалуке.
Усташе су, како говоре подаци Удружења потомака и поштовалаца жртава логора у Јадовну, на овом стратишту за два мјесеца 1941. године убиле око 40 000 људи, углавном Срба и Јевреја.
Истраживач и некадашњи директор Архива у Карловцу Ђуро Затезало, прикупио је више од 10 000 имена жртава у Јадовну. Убијали су их на најокрутнији начин - ножевима, маљевима и сјекирама, а жртве су бацане у дубоке крашке јаме на том подручју.

 

Извор: срна