Плажа Зрће у близини логора из 1941.: Хрватску Ибицу подигли код мјеста злочина

Плажа Зрће

Latinica | English

Никола Салапура

БАЊАЛУКА - Душан Басташић, предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке, огорчен је односом власти Хрватске према стратиштима из Другог свјетског рата и упозорава да се плажа Зрће, на острву Пагу, коју зову "хрватска Ибица" и мјестом забаве, налази недалеко од некадашњих логора.

Зрће годишње посјећује хиљаде туриста из Хрватске, Србије, БиХ, те земаља Европе и свијета, међутим, већина њих не зна да су управо на том острву, у близини плаже, били концентрациони логори у Другом свјетском рату.

"Оно што се не зна је да је Зрће на око осам километара од села Метајна, гдје је у јуну 1941. године отворен први логор за српске и јеврејске жене и дјецу у Другом свјетском рату, а поред њега је био логор 'Слана', који је примио прве заточенике, 24. јуна 1941. године", рекао је Басташић.

Он је казао да је на мјесту логора "Слана" 1975. године подигнута спомен-плоча која је разбијена 1991. године.

"Ми смо је обновили прошле године, али је послије два дана срушена. Тада је служен и парастос што је било схваћено као прст у око тамошњим властима које су тражиле да на плочи буде другачији текст, јер је то њима вјероватно контрапродуктивно за развој туризма", истакао је Басташић.

Навео је да ове године, на 70. годишњицу комплекса логора "Јадовно", у програму комеморације није био предвиђен одлазак на Паг, те да су то хрватске власти оправдале проблемима спољне природе.

"То је за нас потомке жртава чисто прикривање злочина од стране Хрватске, а за њих је било незгодно да се ове године иде на Паг, јер да би морем дошли на Зрће морате проћи Пашким вратима", рекао је Басташић.

Објаснио је да су заточеници на стратиште довожени бродовима из Карлобага, кроз Пашка врата, гдје је у море бачено не мање од 8.020 заточеника.

"Убијани су тако да им је везан камен око врата и разрезан стомак да не би испливавали, те су бацани у море гдје се данас људи забављају и купају", навео је он и додао да је однос хрватских власти према овим стратиштима поразан.

Наиме, поред тога што нема плоче, нема ниједног знака да је ту прије 70 година био логор, а на хрватским сајтовима се само могу видјети позиви туристима за забаву на Пагу.

"Једна од њих је и 'Дођите и уживајте у ували Слана', затим 'Осјетите мистичну тишину која влада и коју прикривају крици галебова и орлова', те позивају људе да роне и уживају у морским дубинама уз обалу гдје су у море бачени заточеници", казао је Басташић и додао да постоје слике гдје се људи сунчају на мјесту гдје су Италијани ексхумирали 793 тијела логораша, од чега 91 дјеце.

Он је казао да је све то зато што туристи и медији не знају за логоре и злочине.

"Замислите да се у близини 'Јасеновца' направи неки забавни клуб или голф терен, а ово на Пагу је лицемјерство незамисливог нивоа", истакао је Басташић и поновио да је несхватљиво да хрватске власти на све начине покушавају да сакрију истину о томе шта се дешавало на том мјесту.

 

Комплекс "Јадовно"

Према досадашњим истраживањима у комплексу усташких логора "Јадовно - Госпић 1941", у којима се налазе и логори на острву Паг, побијено је не мање од 40.123 жртве, од чега 38.010 Срба и 1.999 Јевреја и остало оних који су били идеолошки противници Независне Државе Хрватске.

Подсјећамо, ове године је обиљежена 70. годишњица страдања у "Јадовну", као и Дан сјећања на "Јадовно" 1941. године, а у Бањалуци је 24. и 25. јуна одржана и Прва међународна конференција о комплексу усташких логора "Јадовно - Госпић" 1941. године.

 

Јадовно - Независне новине чланак 07 2011

 

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ