ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

У Фочи отворена изложба "Моје Јадовно"

У Фочи отворена изложба "Моје Јадовно"

У Музеју Старе Херцеговине у Фочи отворена је изложба "Моје Јадовно", чији је аутор Удружење грађана "Јадовно 1941", а која говори о страдањима српског и јеврејског народа у комплексу усташког логора Госпић, Јадовно и Паг.

На 16 паноа, кроз фотографије и документа, представљена су страдања у првом ликвидационом центру Независне државе Хрватске у љето 1941. године, у којем је за само 132 дана убијено 38.000 Срба и 2.000 Јевреја. 

У овом комплексу логора смрти, страдала су и 73 свештенослужитеља Српске православне цркве, међу којима и двојица епископа - дабробосански Петар Зимоњић и горњокарловачки Сава Трлајић. 

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца јадовничких жртава "Јадовно 1941. Бањалука-Београд" Душан Басташић, који је у оквиру синоћњег отварања изложбе одржао и предавање, каже да се о овим догађајима донедавно није никако говорило. 

"Ни у данашњим уџбеницима историје у Републици Српској, не можете ни једне ријечи прочитати о Јадовну. Изложба показује хронологију комплекса логора, али у првом плану посвећује пажњу жртви, зато имате један цијели пано на којем су лица жртви. Говори не само о броју убијених, него и карактеру злочина, који се десио 1941, као и о ономе шта је наше удружење учинило у протеклих пет година", рекао је Басташић. 

Он је истакао да је порука и опомена изложбе да се оваква страдања никада и никоме више не десе. 

"Иако смо у међуратном периоду од 1945. до почетка деведесетих година, врло мало учили о страдањима Срба у Другом свјетском рату и само смо мало породичним предањима преносили сазнања о том периоду, ипак је у протеклом рату изгубљено много мање живота", рекао је Басташић. 

Он каже да је биолошки корпус сачуван само захваљујући неким сазнањима, највише од предака, о томе шта се десило 1941. године. 

"Зато сматрамо да је јако важно његовати културу сјећања", рекао је Басташић и подсјетио да Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке постоји пет година, те да је прошле године основано и у Београду. 

Ове године, шесту годину заредом, на подручју комплекса логора у Госпићу, на Велебиту и на острву Паг, 24. јуна биће обиљежен дан сјећања и одржан парастос јадовничким жртвама. 

Изложбена поставка је обишла дведесетак градова у Српској и Србији, али и у САД, Великој Британији, Русији, Аустрији, Холандији, Норвешкој и Моладвији. 

Изложба ће у Фочи бити отворена до 5. априла.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Изложба и предавање „Моје Јадовно“ у Кнежеву

Изложба и предавање "Моје Јадовно" у Апатину

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Објелодањена Јадовничка трагедија Србима у Лестеру

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛОНДОНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку