ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

Mitrovica

СРЕМСКА МИТРОВИЦА,/СРНА/ На синошњем отварању изложбе "Моје Јадовно" у Сремској Митровици поручено је да су Срби мирољубив народ који је са свима спреман да иде у заједничку будућност, али под условом да се каже истина о српском страдању.

 

Илија Недић из Одјељења за културу,спорт и омладину града Сремска Митровица рекао је пред више од 100 посјетилаца да истина о страдању Срба мора да буде јасна и позната свима и да она не захтијева било какав реваншизам, него само основу за бољу будућност.

 

Предсједник Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић поручио је да Срби са обје стране Дрине не смију да забораве своја стратишта. Предраг Лозо из бањалучког Удружења студената историје "Др Милан Васић" рекао је да се потребно вратити суштини и представити жртве именом и презименом, њиховим животним причама и фотографијама. На овој изложби јавио се и значајан број потомака жртава који ће ступити у контакт са Удужењем "Јадовно 1941." и дати податке о њиховим прецима који су страдали у комплексу усташких логора Јадовно-Госпић-Паг. 

 

Прва изложба, 72 године након великог страдања Срба и Јевреја у усташком комплексу логора смрти Јадовно-Госпић-Паг, након значајног успјеха у Новом Саду, Београду и Сремским Карловцима, постављена је и у Сремској Митровици у галерији у Царској палати Сирмијума до 6. марта. 

 

Посјетиоци изложбе добиће прилику да се упознају са свим значајним аспектима страдања Срба и Јевреја у логору Јадовно. 

 

Мало је познато да је на Јадовну 1941. године страдало доста људи из Срема. И становници Сремске Митровице су на списку до сада познатих страдалих јадовничких жртава. 

 

Због тога организатори изложбе желе да се и данашњи становници Сремске Митровице и њене околине упознају са свим аспектима јадовничког страдања.

 

"Посљедње поруке жртава са пута на губилиште, њихове пријератне фотографије, али и фотографије преживјелих чланова њихових породица, склопљене у јединствене животне приче опомињу нас да је човјек као личност и његова породица, нажалост, основна јединка овог страшног злочина, којој морамо посветити највећу пажњу, да се између осталог, овакави злочини више не би поновили“, кажу организатори. 

 

Комплекс усташких логора ”Јадовно”  отворен  je у прољеће 1941. године у НДХ. У велебитским јамама и на острву Пагу, на најзвјерскији начин животе је скончало више од 40.000 људи, од дјеце до стараца, свештеника и угледних људи до сељака, од којих било највише православних Срба. Организатори изложбе су Удружење грађана „Јадовно 1941.“, град Сремска Митровица - управа за културу, спорт и омладину и Завод за заштиту споменика културе Сремска Митровица. 

 

Извор: срна

 

 Везане вијести : 

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno ...

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно