РЕАЛАН СТРАХ ЗА ОПСТАНАК СРБА У ХРВАТСКОЈ

БЕОГРАД, 12. ОКТОБРА /СРНА/ - Многе чињенице показују да је оправдан страх Срба у Хрватској да би ускоро могли сасвим да нестану, а највећи проблем представља процес асимилације, односно покатоличавање, изјавио је предсједник Коалиције удружења избјеглица у Београду Миодраг Линта.


"Најчешћи разлози да Срби прелазе у католичанство јесте страх да не изгубе посао, а дјецу уписују на католичку вјеронауку да не би имала проблема у школи, јер је у јавном и свакодневном животу и даље доминантан став да су Срби агресори и злочнци, а Хрвати ослободиоци и жртве", навео је Линта у писаној изјави.

Он је подсјетио да је упокојени митрополит загребачко-љубљански Јован 2006. године упутио писмо Светом синоду Српске православне цркве у коме је тврдио да је у Хрватској до тада прекрштено више од 30.000 Срба и да тај процес и даље траје.

Линта наводи да је и предсједник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић 2003. године јавно рекао да је од 1991. до 2003. године само у Загребу 20.000 дјеце православне вјероисповјести преведено у католичанство.

Према његовим ријечима, поједини православни пароси истичу да су им се масовно обраћали родитељи са захтјевима да дјеци издају потврде да су крштена, а да са папирима затим иду код жупника и дају му сагласност да су њихова дјеца доборовољно прешла у католичанство.

"Када је својевремено Српско народно вијеће хтјело направити истраживање да се види шта се дешава са промјеном имена и презимена и националног идентитета, надлежно министрство није хтјело да достави тражене податке, што појачава сумње да је велики број Срба прешао у католичанство и изјашњавају се као Хрвати", рекао је Линта.

Он каже да је главни проблем Срба у Хрватској дискриминација у поступању државних органа и у дијелу законодавства.

Срби се, како истиче Линта, веома тешко запошљавају у државној управи, полицији, правосуђу, јавним предузећима, просвјети, здравству и Центрима за социјални рад.

Он као посебан проблем наводи неразвијеност крајишког подручја гдје је проценат незапослености Срба између 50 и 80 одсто, при чему Хрватска не показује вољу да се на подручју сјеверне Далмације, Лике, Кордуан и Баније и западне Славоније обнови инфраструктура и покрену развојни програми.

Линта истиче да власт толерише говор мржње који је присутан у медијма, на концертима популарне музике, на утакмицама, док се на фасадама зграда још увијек могу прочитати поруке "Убиј Србина" или "Србе на врбе" и слично.

Према његовим ријечима, велик проблем представљају стална хапшења на основу интерполових потјерница који код прогнаних Срба стварају несигурност и негативно утичу на повратак.

"Најновији проблем јеста антићирилична кампања која преостале Србе у великој мјери подсјећа на ратни период, јер не могу да користе српски језик и ћирилично писмо у јавном животу", указао је Линта.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СРБИ У ХРВАТСКОЈ ЗАБРИНУТИ ДА ЋЕ НЕСТАТИ

ПОВРАТНИЦИ ЖИВЕ У СИРОМАШТВУ

Пoврaтници пo други пут oстajу бeз имoвинe

Hrvati opet muče srpske izbeglice