БУДИМИР: ХЕЛМЕР ПОКАЗАО ВИСОК ОСЈЕЋАЈ ЗА ПРАВДУ

Милојко Будимир

Latinica

БЕОГРАД, 31. МАРТА - Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је да су ова удружења захвална члану Европског парламента Роџеру Хелмеру који је у писму предсједнику Владе Хрватске Јадранки Косор критиковао непоштовање имовинских права и постојање политичке корупције у тој земљи и тиме показао висок осјећај за правду. "Хелмер показује јаче осјећаје за правду од многих других који би то требало да покажу, не само као припадници истог народа, него што би то морала да  буде  и њихова обавеза", рекао је Будимир за Срну.

Коментаришући захтјев Хелмера да Косорова потврди или демантује истинитост навода из независних медија да и сама живи у стану чији су власници протјерани Срби, Будимир је истакао да се нико на туђој несрећи није усрећио, па ни премијерка Косор сигурно неће у туђем стану.
Будимир је подсјетио да су представници избјегличких удружења упутили молбу хрватском премијеру Јадранки Косор да их прими приликом сутрашње посјете Србији.
"Уколико до тог пријема не дође, избјегличка удружења предаће сутра у 11.00 часова петицију у којој се указује на кршење људских и имовинских права Срба и отворено писмо Косоровој у хрватску Амбасаду у 11.00 часова. У том писму биће апострофирани кључни проблеми који су наведени у петицији, а налазе се и у писму члана Европског парламента Хелмера, које је упутио Косоровој", рекао је Будимир.
Члан Европског парламента Роџер Хелмер критиковао је непоштовање имовинских права у Хрватској и постојање политичке корупције у тој земљи у писму предсједнику Владе Јадранки Косор, сазнаје Срна од
дипломатских извора у Бриселу.
Хелмер указује на критеријуме и захтјеве које поставља Поглавље 23 из преговора Хрватске о уласку у ЕУ, које се односи на питања правосуђа и основних права.
"Моја канцеларија примила је изразе забринутости од бројних грађана и предузећа из Хрватске и региона, укључујући европске компаније, у вези са општом зоупотребом права на приватно власништво у Хрватској и
одсуством владавине права", наводи се у писму које је Срна добила на увид.
Британски посланик Хелмер сматра да ове примједбе морају бити уважене прије затварања преговора о Поглављу 23 са Хрватском.

Извор: СРНА