Dr Bastašić o ''Jadovnu''

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/dusan-rotari-m.jpg

Ћирилица / English

U Šaranovoj jami na Velebitu, okončao je svoj život osnivač i posljednji predsjednik starog Rotari kluba, Spiridon Špiro Bocarić

Na sastanku Rotari kluba Banja Luka, u utorak, 8. aprila 2014. godine, gost je bio dr Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja ''Jadovno 1941''. 

Dr Bastašić je u veoma zanimljivom obraćanju iznio osnovne podatke o udruženju, o njegovim dosadašnjim rezultatima rada na iznošenju istine o stradanju preko 40.000 duša u Jadovničkoj tragediji. 

Riječ je o Srbima (95%) i Jevrejima (oko 5%), civilima, ženama, djeci, sveštenicima, koji su svirepo pobijeni tokom svega nekoliko mjeseci 1941. godine od strane ustaša Pavelićeve NDH i najčešće bačeni u neku od mnogobrojnih jama u okolini Gospića.

Izlaganje dr Bastašića izazvalo je veliko interesovanje i zapitanost rotarijanaca, te jedinstvenu želju da se podrži rad dr Bastašića i njegovih saradnika na daljem istraživanju, a posebno na razvijanju kulture sjećanja. 
I rotarijanac Spiridon Špiro Bocarić bačen u Šaranovu jamu
Posebno je zanimljivo istaći da je u Šaranovoj jami okončao i osnivač i posljednji predsjednik starog Rotari kluba, Spiridon Špiro Bocarić. To smo potvrdili i na sajtu udruženja www.jadovno.com, odosno, u Imeničnom popisu žrtava u kome stoji da je Bocarić (Angela) Špiro, 63 godine, akademski slikar iz Banjaluke, uhapšen 12. jula i sproveden u Gospić, te bačen u Šaranovu jamu 19. jula 1941. godine.


Napisao: Zoran Pejašinović
Izvor: Rotari klub Banja Luka