СУТРА ОСВЕШТАЊЕ СПОМЕНИКА РАКОВАЧКИМ РУДАРИМА

Споменик побијеним рударима рудника Раковац
Споменик побијеним рударима рудника Раковац

БАЊАЛУКА, 16. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У бањалучком насељу Раковачке Баре сутра ће бити служен парастос и освештан новопостављени крст и обновљени споменик рударима рудника Раковац, убијеним у усташком покољу 1942. године.

У Друштву пријатеља манастира Хиландара из Бањалуке, које је организовало обнову споменика, наводе да ће парастос бити служен поводом Свете Варваре, заштитнице рудара. 

Према најновијим истраживањима, 7. фебруара 1942. године припадници гарде усташког поглавника Анта Павелића убили су 65 рудара, а у покољу у селима Мотике, Шарговац и Дракулић убијено је 2.300 Срба. 

У усташким извјештајима пише да је 7. фебруара у четири часа ујутро десетак усташа запосјело рудник Раковац и одмах убило неколико Срба који су спавали у радничкој бараци. 

Око осам часова пристигло је још око 50 усташа, који су сачекали раднике друге смјене, легитимисали их и одвојили православне Србе од осталих, након чега су их везали, одводили у непосредну близину рудника и обарали ударцима тупим оруђем у потиљак. 

Пошто би их оборили, дотукли би их ударцима крампова, а на исти начин поступали су и са радницима треће смјене када су излазили из јаме, при чему је убијено 37 од укупно 68 Срба. 

У њемачком извјештају о овом догађају наводи се да број убијених рудара православаца није непобитно утврђен, али да је ријеч о најмање 31, а највише 63 лица, при чему се међу убијенима налазио и један католик који у одлучујућем тренутку није могао да докаже своју вјерску припадност, јер није умио да очита католичку молитву "Оче наш". 

Након покоља у руднику Раковац, усташе су, под вођством натпоручника Јосипа Мишлова и у пратњи жупника из Петрићевца Вјекослава Филиповића, наставиле са убијањем Срба у селима Дракулић, Шарговац и Мотике. 

Освештање новопостављеног крста и обновљеног споменика биће одржано у насељу Раковачке Баре са почетком у 11.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УРЕЂЕН СПОМЕНИК РУДАРИМА

Клање у руднику "Раковац"

Lazar Lukajić "Fratri i ustaše kolju - zločinci i svedoci"

ЈАДОВНО ШАРГОВАЦ МОТИКЕ ДРАКУЛИЋ