Сјетимо се 7. фебруара 1942.

У злочину 7. фебруара 1942. усташе су у бањалучким селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац побиле Србе сјекирама, ножевима и "србомлатом", без иједног испаљеног метка. Међу 2298 жртава је било и 551 дијете од којих је 52 ученика из Основне школе у тадашњем Шарговцу.

 

 

Покољ у бањалучким селима организовао је усташки командант за тзв. "Хрватску Крајину", Виктор Гутић, а предводио га је жупник бањалучког самостана Петрићевац фра Мирослав Мајсторовић Филиповић, који је послије тог злочина постао командант Јасеновачких логора и прозван "фра дијаволо".

 

Потомци и поштоваоци жртава и ове године обиљежавају тај догађај. Поред парастоса и комеморативног скупа одржаног у недјељу, 2. фебруара у Дракулићу, у петак, 7. фебруара 2014. у Основној школи ''Ђура Јакшић''у Српском Милановцу  обиљежава се 72-огодишњица страдања 52 ученика школе. Са почетком у 10 часова, прекинуће се тишина успоменом и сјећањем на дјецу жртве страшног злочина. На овом мјесту 2012. године подигнута је и освештана спомен-плоча.

 

Откривање спомен плоче 2012. године

 

Истог дана у просторијама мјесне заједнице у Мотикама, у 14 часова, биће отворена изложбена поставка - МОТИКЕ , НЕ ЗАБОРАВИМО - Покољ Срба у селима Дракулић, Мотике и Шарговац 7. фебруара 1942. Изложба ће бити отворена од 7. до 27. фебруара 2014. 

О овим злочинима геноцида можете читати и у књизи Лазара Лукајића „ Фратри и усташе кољу“.

 

Везане вијести: 

Дракулић, Шарговац и Мотике