ОБИЉЕЖЕНЕ 73 ГОДИНЕ ОД УСТАШКОГ ПОКОЉА

English | Latinica

БАЊАЛУКА, 1. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-костурницу у бањалучком насељу Дракулић, обиљежено је 73 године од усташког покоља над српским становништвом овог мјеста, као и села Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изразио је спремност Владе да увијек помогне обиљежавање годишњица овог злочина, због младих генерација. 

"Помућени ум усташких кољача учинио је велико зло које српски народ не смије да заборави и треба да у својој свијести јача јединство", поручио је Савановић. 

Према његовим ријечима, дјеца, жене и старци ових бањалучких насеља невино су страдали у овом усташком покољу. 

"Са овог мјеста треба послати јасну поруку да се никада више не роде такви људи на просторима ширим од нашег окружења", рекао је Савановић. 

Свједок злочина у Дракулићу Слободан Брковић у вријеме напада имао је осам година, а чудом је преживио тешко рањавање које је бајонетом починио усташки војник. 

"Усташе су дошле у нашу кућу, прво су тражили оружје, па новац, након чега су нас истјерали напоље гдје је већ чекао усташки војник са сјекиром", рекао је Брковић. 

Он каже да је убијено седам чланова његове уже родбине и да је, кад је покушао побјећи, неколико пута прободен у снијегу. 

Брковића су пронашле комшије Хрвати, након чега је лијечен у болници 11 мјесеци, а његове ране су необјашњив медицински феномен, јер су ожиљци остали на његовом стомаку и данас се често отварају. 

Данашњем парастосу су, осим мјештана и потомака жртава, присуствовали и изасланик предсједника Републике Српске Душко Ћетковић, министар правде Српске Антон Касиповић, представници Оружаних снага БиХ, Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Сутра 73 године од усташког покоља у Дракулићу

ОБЕЗБИЈЕЂЕН ПРЕВОЗ НА ПАРАСТОС У ДРАКУЛИЋУ

ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У ДРАКУЛИЋУ 1. ФЕБРУАРА