Годишњица страдања Срба у Бијелом Потоку

Свештенство Српске православне цркве служило је данас код спомен-обиљежја у Бијелом Потоку код Бањалуке парастос невиним Србима страдалим у усташком покољу на Васкрс, 5. априла 1942. године.


Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава "Бијели Поток" Бранко Милинковић истакао је да је у усташком походу побијен искључиво невин народ, 54 жртве, међу којима је био и његов једногодишњи брат Урош, коме су усташе одсјекле главу.

"Жртве су убијане ножевима и маљевима да се прави што мање буке. Једна група усташа дошла је у Бијели Поток из Дебељака, а друга преко Понира, тако да народ није имао гдје да бјежи", испричао је Милинковић новинарима.

Он је додао да се о овом злочину ћутало 60 година, да би се тек прије 13 година, захваљујући граду Бањалука и СУБНОР-у подигло спомен-обиљежје, код којег се сваке године, другог дана Васкрса, служи помен.

"За овај злочин нико никад није одговарао, нити ће одговарати, иако се зна да су злочин починиле наше комшије из оближњег села Дебељаци. Али, оно што нас још више вријеђа јесте чињеница да за убијање невиних жртава, потомци злочинаца никад нису упутили извињење", напоменуо је Милинковић.

Душко Ћетковић, изасланик предсједника Републике Српске Милорада Додика, поручио је да је неопходно да се овакви злочини не забораве, јер ће младе генерације имати сигурну будућност само ако знају ко су и одакле потичу.

Историчар Предраг Лозо истакао је да су бројна масовна стратишта у којима су убијани Срби у Другом свјетском рату у Независној Држави Хрватској.

"Ово сјећање данас нам говори да је неопходно да се сва стратишта обиљеже и да потомци и поштоваоци жртава гаје достојну успомену на своје претке и наше сународнике који су страдали само зато што су били Срби", навео је Лозо.

 

 

Вијенце на спомен-обиљежје у Бијелом Потоку положили су изасланици предсједника Републике Српске, Народне скупштине Републике Српске, представници града Бањалука, борачких организација, СУБНОР-а, бањалучких мјесних заједница, те многобројних невладиних удружења.

 

Извор: РТРС

 

Везане вијести:

Бијели Поток, комеморација 2014

Извјештај са Скупштине удружења "Бијели поток" - Jadovno 1941.

Бијели Поток 11. маја 2013. - Jadovno 1941.

ПОКРЕНУТ ПРОЈЕКАТ "ЗАЖУБОРИ ИСТИНОМ"