Датум и вријеме објављивања: 22.3.2012 15:05

С А О П Ш Т Е Њ Е

asocijacija

Поводом паљења куће Николе Џалете у Баљцима код Дрниша, општина Ружић, Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске издаје

  

 

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

 


            У петак,  16. марта ове године у Баљцима код Дрниша запаљена је кућа Николе Џалете која је  раније била обновљена. У пожару све је уништено од улазних врата до прозора и намјештаја. Слична паљевина десила се у октобру 2011. године у Биљанима Доњим код Бенковца  гдје је  запаљена кућа повратника Момира Радмановића. Ово је свакако узнемирило не само мјештане ових села него и све друге до којих су стигле ове информације.

 

            Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске свјесна да овакве појаве негативно утичу на одлуку да се Срби врате, обратила се представницима Срба у Хрватској и надлежним институцијама. Са задовољством можемо обавјестити јавност да је починитељ провале и паљевине куће Николе Џалете у Баљцима откривен. Утврђено је да је родом из Солина и да је ријеч о проблематичној особи склоној алкохолу и другим пороцима. У Kнину је такође 20. марта о. г. запаљена још једна српска кућа Славка Јарамаза, али овог пута пожар је подметнуо комшија српске националности, незадовољан досадашњим рјешавањем породичног спора око куће.

 

            Ово свакако враћа наду да ће полиција професионално обављати свој посао што до сада није био случај. Осим откривања починитеља још је важнија превенција кроз чешће обиласке терена који су нажалост још увијек пусти  без становника. Асоцијација избјегличких удружења наставиће и даље да будно прати и са свим негативним појавама упознаће домаћу и свјетску јавност, јер се Хрватска сада налази у фази мониторинга до пуног пријема у чланство ЕУ.

 

Београд, 22.3.2012.                                                    Предсједник Асоцијације

                                                                                    ______________________

                                                                                    Милојко Будимир, проф.

 

Назад