Датум и вријеме објављивања: 4.8.2011 9:16

ПРЕДАЈА ОТВОРЕНОГ ПИСМА ЗА КОСОРОВУ

Asocijacija

БЕОГРАД /СРНА/ - Представници избјегличких удружења Срба из Хрватске предаће данас у Хрватској амбасади у Београду отворено писмо за хрватску премијерку Јадранку Косор, у којем се од владе у Загребу тражи да прије уласка у ЕУ врати одузета имовинска и стечена права Србима.
У писму, које је поводом 16. годишњице хрватске акције "Олуја" упућено и на име потпредсједника Владе Хрватске из редова српског народа Слободана Узелца, од Загреба се тражи да успостави исте стандарде у суђењима за ратне злочине и друга кривична дјела у ратном периоду.
Избјегличка удружења траже да хрватска влада прекине са злоупотребом спискова и потјерница с циљем застрашивања прогнаних Срба те да заврши процес ексхумације и идентификације посмртних остатка Срба из свих појединачних и заједничких гробница који се одвија необјашњиво споро.
Од хрватске владе се тражи да започне са економском обновом подручја која су била под заштитом УН, врати топониме са називима "српски" - саопштила је Коалиција избјегличких удружења.
Од Косорове и Узелца се тражи да упознају домаћу и међународну јавност из којих разлога Влада Хрватске опструише имплементацију Споразума о сукцесији који су 29. јуна 2001. године у Бечу потписали представници држава насталих на простору бивше Југославије.
Овај споразум је, напомињу избјегличка удружења, између осталих, ратификовао хрватски сабор марта 2004. године.
У Анексу Г тог споразума под називом "Приватна својина и стечена права" веома јасно се каже да ће право на покретну и непокретну имовину, станарско право и интелектуалну својину коју су грађани имали на дан 31. децембар 1990. године бити признато, заштићено и враћено у складу са утврђеним стандардима и нормама међународног права - подсјећају удружења.
Отворено писмо ће бити предато данас у 10.00 часова у Хрватској амбасади, у Улици кнеза Милоша 62, у Београду.

Назад