Датум и вријеме објављивања: 16.5.2012 10:48

НЕ СТАВЉАТИ СЕ НИ НА ЧИЈУ СТРАНУ НА ИЗБОРИМА

асоцијација

БЕОГРАД, /СРНА/ - Представници Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске и бивши чланови Коалиције избјегличких удружења саопштили су данас да удружења Срба избјеглих из Хрватске не учествују у предизборној кампањи у Србији.

Они су на конференцији за новинаре у Медија центру осудили предсједника Коалиције избјегличких удружења Миодрага Линту зато што је у име Коалиције потписао споразум са Српском напредном странком /СНС/ и оптужили га да је тако инструментализовао избјегличка удружења и нанио им штету.

"Ми смо прогнани од ХДЗ-а и Фрање Туђмана и дочекани смо овдје. Не одлучујемо ми ко ће бити власт у Србији, то ће одлучити грађани Србије, а ми морамо да подржимо владу, каква је да је, какву Србија изгласа", рекао је потпредсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Раде Матијаш.

Наводећи да се Линта сада налази на листи посланика за Скупштину Србије, Матијаш је оцијенио да је Линта ради личне промоције злоупотријебио петицију избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске око које је постојао договор између Коалиције и Асоцијације, као два кровна избјегличка удружења.

Бивша чланица Скупштине Коалиције Марјана Беадер рекла је да је Линта потписивањем споразума са СНС-ом прекршио низ чланова статута удружења и прекршио Повељу УН о избјеглицама која забрањује политичко дјеловање избјегличким удружењима.

Беадерова је рекла да се тиме поставља питање Линтиног легитимитета.

Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да је Линта 2008. године потписао споразум са Владом Хрватске вриједан 65.000 евра о сарадњи на пројекту стамбеног збрињавања, којим су оштећени интереси протјераних Срба, јер им нису враћени станови.

Представници избјегличких удружења саопштили су да се у суботу, 26. маја, одржава Црквено- народни крајишки сабор "Крушедолска звона" код манастира Крушедол на Фрушкој Гори.

Манифестацију организије Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, заједно са Завичајним удружењем "Славонија" из Инђије.

Владика сремски Василије ће служити Архијерејску литургију и парастос погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године у манастирској цркви у 9.30 часова.

На позорници испред манастира ће у 12.00 часова бити приређен Сабор духа и народног стваралаштва, у којем ће наступити изборне мушке и женске пјевачке групе и културно-умјетничка друштва која чувају и његују фолклор, обичаје и традицију завичаја.

 

 

Извор: срна

Назад