Датум и вријеме објављивања: 2.5.2012 8:56

ИЗБЈЕГЛИ СРБИ ОЧЕКУЈУ ДА СЕ ХРВАТСКА СУОЧИ СА ХРВАТСКИМ ЗЛОЧИНИМА

Budimir

БЕОГРАД, (СРНА) - Предсједник Асоцијације избјеглих Срба у Србији Милојко Будимир рекао је да се по неким најавама након формирања нове хрватске владе чини да се "нешто у Хрватској мијења" поводом суочавања са хрватским злочинима, али додаје да то још није оно што избјегли Срби очекују.

"Очекујемо да Хрватска престане да слави дан `Олује` и да се суочи са злочинима, да сви који су починили злочине одговарају, са било које стране", рекао је Будимир новинарима, напомињући да прошла хрватска власт није била спремна да се суочи са хрватским злочинима.

Будимир је рекао да је то претпоставка помирења и нових односа на овим просторима, али и претпоставка повратка избјеглих Срба у Хрватску.

"Ако не буде мира и разумијевања заиста је тешко очекивати да ће доћи до повратка Срба. Послије свега што се десило и након промјене власти у Хрватској, очекујемо да ће се десити значајније ствари него до сада, а нова хрватска влада даје такве најаве", рекао је Будимир.

Он је додао да се, нажалост, то на терену још не види и да Срби који иду у Западну Славонију још причају да тамо није враћена имовина.

"Они којима су обновљене куће сада имају проблеме око легализације, док се неки чак и налазе у судским споровима због тога. То све негативно утиче на повратак, а ако се томе дода да још има напада на Србе и да су ти напади остали непроцесуирани, а починиоци неоткривени. То говори да треба учинити још много тога", рекао је Будимир.

Он је данас у цркви Светог Марка у Београду присуствовао парастосу погинулим Србима у акцији хрватске војске и полиције "Бљесак" у којој је 1995. године убијено најмање 280 људи, а прогнано око 15.000.

 

 

Извор: срна

Назад