Датум и вријеме објављивања: 18.4.2012 9:15

БЕОГРАД ВРАЋА СРПСКУ КУЛТУРНУ БАШТИНУ БЕЗ БЛАГОСЛОВА СПЦ

srna

БЕОГРАД, 18. АПРИЛА /СРНА/ - Србија послије потписаног протокола о враћању културних добара у Хрватску треба да врати 1.065 предмета из манастира и цркава, али Синод Српске православне цркве /СПЦ/ за то није дао благослов, пишу "Вечерње новости".

Из СПЦ поручују да реликвије и други умјетнички предмети могу бити враћени само црквама и манастирима СПЦ, те да црквени органи размишљају о овом питању и да неће бити могуће отуђење културних добара. Из СПЦ поручују да међудржавна комисија Србије и Хрватске може да одлучује само о оним добрима која не потичу из цркава и манастира.

"Став Цркве је да црквене реликвије могу бити враћене само нашим манастирима и то само пошто епископи који су на челу епархија СПЦ у Хрватској то затраже", речено је у Патријаршији, уз напомену да су поједине иконе, послије процјене надлежног владике, враћене Епархији далматинској.

У СПЦ истичу да би Хрватска, у знак добре воље, могла да врати дио реликвија однесених из манастира у Срему још током Другог свјетског рата.

Министар културе Предраг Марковић и његова хрватска колегиница Андреа Златар - Виолић су 23. марта потписали Протокол о враћању културних добара - икона, посуда од племенитих метала, драгоцјених одежди и реликвија СПЦ, који су током рата из Хрватске донесени у Србију и спасени од уништења.

"Новости" наводе да се поставља питање гдје ће та баштина бити враћена када српске светиње нису обновљене, а Срба у Хрватској готово да више нема и да ли ће тако Хрвати једина преостала свједочанства о вијековном животу Срба на просторима Крајине прогласити својим насљеђем, како то покушавају да учине власти на Косову са српским манастирима.

Члан Комисије за спасавање српске културне баштине на ратом захваћеном подручју Никола Кусовац, једини живи од тројице стручњака који су били на челу Комисије, пита како држава може да располаже црквеном имовином и зашто се не поштује аманет патријарха Павла да ће се српске светиње вратити када се Срби врате на своја огњишта.

Помоћник српског министра културе за културну баштину и предсједник мјешовите српско-хрватске комисије за враћање културних добара Душица Живковић каже да ће 1.065 културних добара бити враћено у храмове и манастире тек кад се у Хрватској стекну конзерваторски и безбједносни услови.

Док она тврди да се Синод СПЦ сагласио с враћањем ових културних добара, Ивица Чаировић из Информативне службе СПЦ каже да је Синод на сједници само констатовао да је држава потписала тај протокол и Синод му није дао благослов.

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир, који је и виши кустос, каже да Хрватска жели да направи музеје у туристичким центрима као што су Задар и Шибеник и изложи иконе из срушених цркава.

"Испада да рестаурирамо и враћамо наше иконе да бисмо ојачали хрватски туризам. У нашем министарству културе процјењују да предмети које враћамо нису од изузетног значаја", рекао је Будимир.       

 

Извор: срна

Назад