Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zurof: Srbija nije loše ocenjena

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/efraim-zurof.jpg

Beograd — U Srbiji postoji politička volja za saradnju sa centrom „Simon Vizental“ koji traga za ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata, kaže za B92 Efraim Zurof.

On se nada da će se vlada u Beogradu uključiti u akciju „Poslednja šansa“ koja poziva preživele svedoke i žrtve da dokaze o ratnim zločinima, što pre dostave tužilaštvu i centru Vizental.

Svrstavanje Srbije u grupu zemalja koje ne sarađuju u potpunosti sa centrom Vizental, odnosno u kojima nema istraga o zločinima u Drugom svetskom ratu nije loša ocena, kaže za B92 Efraim Zurof, direktor centra.

On objašnjava da je reč o konstataciji da u periodu april 2013 – mart 2014. nije bilo istraga niti suđenja optuzenima za ratne zločine, jer su trojica optuzenih Milivoj Ašner, Šandor Kepiro i Peter Egner vec umrli.

Zurof dodaje da će Srbija dospeti u drušvo najbolje rangiranih zemalja, ako se pridruži globalonog kampanji „Poslednja sansa“.

„Od srpskih vlasti se očekuje da podrže kampanju koja će ljude koji imaju saznanja o zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata podstaći da ta sanzanja javno objave. MI u Centru smo obećali da ćemo svaku informaciju koja dovede do sudskog procesa novčano nagraditi. Drugo, očekujemo da se uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se utvrdi da li su te informacije koje će se dobiti istinite. Ako to učini Srbija bi lako mogla da se nađe u kategoriji A ili B sa najboljim drzavama“, kaže Zurof.

Zurof kaže da ne sumnja u političku volju vlasti u Srbiji da pomogne. On hvali Tužilaštvo za ratne zločine zbog saradnje na slučaju Šandora Kepira, kome je u Mađarskoj suđeno za ratne zlocine.

„Izveštaj centra Vizental nije najbolje interpretiran u Srbiji“, smatra član UO Muzeja holokausta u Srbiji Aleksandar Nećak, koji veruje da će vlasti u Beogradu ispuniti očekivanja.

U izveštaju centra Simon Vizental najbolje ocene dobile su Sjedinjene američke države i Nemačka dok su Švedska, Norveška, Austrija, Mađarska i baltičke zemlje označene kao drzave u kojima nema političke volje ili nema istraga i suđenja počiniocima zločina u drugom svetskom ratu.

 

IZVOR: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: