fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zurof ponovo upozorio Hrvatsku zbog fašističkih povika

Direktor centra „Simon Vizental“, Efraim Zurof, ponovo je oštro osudio skandiranje „Za dom spremni“ tokom nedavne prijateljske fudbalske utakmice reprezentacija Hrvatske i Izraela u Osijeku i pozvao na sankcionisanje svih koji su u tome učestvovali.

Efraim Zurof Foto: TANJUG
Efraim Zurof Foto: TANJUG

Zurof je u autorskom tekstu za Jeruzalem Post uporedio takvo ponašanje navijača sa sličnim scenarijem u Njemačkoj, te zapitao bi li se, na primjer, tamo tolerisalo izvikivanje parole „Sieg heil“ tokom utakmice Njemačke i Izraela.

Zurof podsjeća da se posljednji incident dogodio u Osijeku, u državi gdje se, kako je naveo, antisemitizam manifestuje često, a posebno na fudbalskim stadionima te objašnjava značenje pozdrava „Za dom spremni“ kojeg izjednačava sa Hitlerovim nacističkim pozdravom „Zig hail“.

– Izraelski ambasador u Zagrebu trebalo je da bude upoznat s ovim problemom i da reaguje na ovakve manifestacije fašizma. Trebalo je da protestuje – napisao je Zurof, i dodao, „da je još više uznemirujuća činjenica da su hrvatski premijer Tihomir Orešković i ministar nauke i sporta Predrag Šustar ostali da sjede na stadionu nakon takvih povika“.

Konstatovao je da je to ništa više do očigledan znak tolerancije prema takvom ponašanju.

– Jedina reakcija bilo je saopštenje iz kabineta premijera u kojem se osuđuje korišćenje simbola totalitarnih režima, bez spominjanja konkretne utakmice i detalja – napisao je Zurof, i objasnio, da ovo nije prvi put da navijači uzvikuju ovu parolu podsjećajući na sličan incident koji se dogodio na utakmici protiv Norveške.

Zurof je upozorio da je ovakvo ponašanje u Hrvatskoj samo vrh ledenog brijega budući da se, kako je naveo, fašistički slogani u toj zemlji smatraju velikim iskazivanjem patriotizma.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

„Simon Vizental“ osudio skandiranje ustaškog pozdrava u Osijeku

Ustaško skandiranje u Osijeku na HRT-u nisu čuli!?

Na stadionu u Osjeku odjekivalo „Za dom spremni“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: