Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Зуроф: Европа жмури и на фашизам Хрвата

Датум објаве: четвртак, 26 децембра, 2013
Величина слова: A- A+

Трагедиjа jевреjског народа jедна jе од наjвећих у историjи. Али, да будем потпуно искрен, Холокауст у бившоj Југославиjи био jе пропратна представа за много веће масовно убиство Срба.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/zurof.jpg

НАЈПОЗНАТИЈА светска операциjа хватања преживелих нациста из Другог светског рата, „Последња шанса“, почеће и у Србиjи, наjавио jе чувени ловац на нацисте и директор Центра „Симон Визентал“ Ефраим Зуроф. Човек коjи jе неке од наjпознатиjих злочинаца привео правди, међу коjима и команданта логора Јасеновац и Стара Градишка Динка Шакића. После тога његова глава jе уцењена на 25.000 долара.

* Очекуjете ли да ћете наћи неког нацисту у Србиjи?!- Заправо не знамо шта ћемо наћи у Србиjи. Идеjа jе да откриjемо нацисте за коjе тренутно не знамо. Ако истражуjемо у Србиjи, то би могло да нас доведе до злочинаца у Хрватскоj.* Има ли на вашоj листи наjтражениjих злочинаца из НДХ?- Били су Иво Роjница, Динко Шакић и Миливоjе Ашнер. Сви су умрли.

* Како обjашњавате оно што се дешава у Хрватскоj – уништавање ћириличних табли, величање усташтва…?– Помогао сам да се Динко Шакић приведе правди. Сви су се сложили да му треба судити. То jе био гранични камен у историjи хрватске демократиjе и видите шта се догодило после. Када сам отишао у Јасеновац, био сам шокиран. Наjважниjа ствар коjу jе демократска Хрватска урадила у борби против усташтва jесте извођење Шакића пред суд. А то нису ни поменули на церемониjи у Јасеновцу. Нема Шакићеве слике у музеjу, нема слике ниjедног команданта логора. Говоримо о усташама, а кад прођете кроз логор немате никакву идеjу шта jе идеологиjа усташтва, како jе настала, ко jе оснивач покрета. Мислим да су ставили само слику Павелића. Хрватска jе земља подељена на пола. Ниjе сваки Хрват фашиста, напротив, многи су антифашисти. Али постоjи проблем политичког кукавичлука после одласка Стипе Месића. Јосиповић и остали лидери нису рекли ни реч о Шимунићу.* Да ли вас jе изненадио „случаj Шимунић“?- Ниjе у питању само jедан човек. Шокирало ме jе jе што jе хиљаде људи на његово „За дом“ клицало „Спремни“. И то на Максимиру, где су пале прве jевреjске жртве у НДХ.

* Зашто смо и данас сведоци полемика о броjу убиjених у Јасеновцу?- Зато што никада ниjе било озбиљне државне комисиjе коjа ће утврдити тачан броj. Ако Хрвати кажу да jе убиjено максимално 50.000 људи, а Срби кажу 700.000, то ниjе чак ни близу. Знам да jе било наjмање 100.000, али могло би бити и много више. Зато jе потребна међународна комисиjа.

* Кажете да „Брисел спава“ док се у Литваниjи, Хрватскоj и другим земљама рађа неофашизам. Како jе могће да спава?– Мислим да спаваjу намерно jер не желе да буду оптужени да се понашаjу диктаторски према тим државама. У исто време, понашаjу се диктаторски према Грчкоj када jе реч о економским питањима. Хрватска, Летониjа, Естониjа и Литваниjа су биле фине док нису ушле у ЕУ, а онда су почеле да жмуре на неонацизам. То даjе гориво екстремним снагама широм Европе.

* Један од наjтражениjих злочинаца са вашег списка био jе Шандор Кепиро, коjи jе умро не дочекавши осуду. Како jе могуће да jе од свих крвника из „Рациjе“ само он оптужен?- Остали су мртви. Учествовало jе 15 официра и они су умрли. За остале, обичне воjнике, не знамо ко су. То заправо добро илуструjе проблеме са коjима се срећемо. Рецимо, да имам листу стотину жандарма и воjника коjи су тих дана били у Новом Саду, немам довољно ресурса да их све пронађем.* Хелсиншки одбор за људска права тврди да су српске власти прве „решиле jевреjско питање“ током рата…- Већину Јевреjа у Србиjи убили су Немци, а не Срби. Било jе људи попут Недића коjи су колаборирали са Немцима, али Срби нису имали Јасеновац, нису стављали људе у гасне коморе. У свакоj европскоj држави било jе људи коjи су сарађивали са Немцима. Али не можете то да поредите са оним што се десило у Литваниjи, где jе, ван великих градова, убиjено стотине хиљада Јевреjа, а Немци често чак нису били присутни, Литванци су то сами радили.

* Када сагледате резултате лова на нацисте, мислите ли да смо ту битку изгубили jер jе много њих избегло казну?- Током првих 30 година после рата стотине хиљада људи jе изведено пред суд, али не сви. Очигледно су се неки веома важни извукли. Али после тога морате на ствари да гледате другачиjе. Треба рећи: „Хвала богу што смо пронашли оне коjе смо нашли“. Да сам размишљао у духу вашег питања одустао бих одавно. С обзиром на препреке, сваки корак коjи смо направили jе победа. За многе од њих jе наjболниjе кад их откриjемо у jавности, jер чак ни чланови њихових породица нису знали за њихову прошлост.

* Како jе могуће да jе нацизам jош жив чак и у земљама коjе су претрпеле страшне злочине?- Како обjаснити да у Русиjи постоjе неонацисти? Двадесет милиона Руса jе изгубило живот од њихове руке. Једноставно, Русиjа jе велика земља и има довољно идиота коjи ће бити нацисти. У Грчкоj, па чак и у Србиjи, постоjе озбиљни економски проблеми, а они увек погодуjу расту фашизма. Ако додате глобализациjу и страх од губитка националног идентитета, то jе предуслов за десни екстремизам.

* Колико jе нациста коjи су били на важним функциjама jош живо?– Не знам. Нико никада ниjе мислио да ћемо моћи да нађемо све нацистичке убице. Али, ако бирамо између нешто правде и нимало правде, jа бирам нешто правде.
ПРИЧА О ДИАНИ ФАСЦИНАНТНА* Знате ли причу о Диани Будисављевић, Аустриjанки коjа jе спасла 12.000 српске деце из усташких логора?- Никада раниjе нисам чуо за њу. То jе фасцинантно. То jе типичан пример коjи се понавља свуда у Источноj Европи. Знаjу за такве хероjе, коjи су остали хумани упркос ужасима, а они се труде да у хероjе претворе људе коjи су убиjали Јевреjе. То ниjе нормално!
КОНЦЕРТИ НА МЕСТУ МАСОВНИХ ЗЛОЧИНА* Залажете се да се на Старом саjмишту отвори мемориjални центар. Да ли сте упознати са проблемима око те локациjе и с идеjом да се подигне тржни центар?- Знам. Сличну сулуду идеjу имали су у Пољскоj, где су хтели да подигну тржни центар недалеко од Аушвица. То се дешава стално. Имате концерте на местима масовних злочина. Зато jе потребно да Центар „Византал“ гласно упозорава и виче: „Пробудите се, станите, немоjте то да радите!“

* Једна идеjа jе да то треба да буде музеj геноцида Србиjе, коjи ће имати и део посвећен страдању Јевреjа. Друга jе да треба изградити искључиво музеj Холокауста. Шта ви мислите?– Ниjе у реду направити центар посвећен само Јевреjима. Ја сам против тога, као Јевреjин. Трагедиjа jевреjског народа jедна jе од наjвећих у историjи. Али, да будем потпуно искрен, Холокауст у бившоj Југославиjи био jе пропратна представа за много веће масовно убиство Срба.

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top