Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Žrtvovali se za spas Srba

U novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco svečano je otvorio izložbu fotografija “Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča”, po reprint izdanju koji je priredila novinarka RAI Mila Mihajlović.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/srpski_vojnici.jpg

Herojstvo za večno prijateljstvo: Sa svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci

Reč je o izuzetno važnoj operaciji spasavanja srpske vojske u zimu 1915-1916, nakon prodora austrougarske vojske, tokom koje je tadašnja italijanska mornarica uz pomoć Francuza i Engleza, prevezla 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, srpsku vladu i kraljevsku porodicu.

 

Ovaj događaj, primer jedne od najvećih spasilačkih operacija u istoriji čovečanstva, simbol italijansko-srpskog prijateljstva, zaboravljen je tokom čitavog jednog veka. Priču je od zaborava otrgla Mila Mihajlović, koja je svoje izdanje predstavila prvo na svečanosti u Rimu, kojom je počelo obeležavanje 100-godišnjice od početka Velikog rata i počasti hrabroj srpskoj vojsci.

 

Na otvaranju izložbe u Beogradu, nakon uvodne reči ambasadora Italije Đuzepea Mancoa, prisutnima su se obratili i Dejan Ristić, državni sekretar Ministarstva kulture Srbije, i prof. dr Momčilo Pavlović, direktor Instituta za savremenu istoriju, koji je naglasio da je ova izložba opomena na stradanje i spasavanje, na solidarnost i humanost, ali i podsetnik na savezništvo dva naroda i dve države, Srba i Italijana, odnosno Srbije i Italije.

 

Spomen-ploča
Italija je odala počast svojim vojnicima koji su stradali u Velikom ratu – u Beogradu, gradu u kome na Vojnom groblju počivaju tela 1.063 italijanska vojnika. U znak sećanja na italijanske pale borce, održana je komemoracija, a zatim su premijer Aleksandar Vučić i ambasador Italije Đuzepe Manco otkrili spomen-ploču 100-godišnjice Prvog svetskog rata.

Koliko je bila spektakularna epopeja organizovanog povlačenja

srpske vojske i civila, toliko je bila veličanstvena i akcija

njihovog spasavanja. Žrtava na srpskoj strani nije bilo, a

potopljena su tri italijanska broda – rekao je dr Pavlović.

Za reprint izdanje vojnog svedočanstva o operaciji spasavanja

srpske vojske Mila Mihajlović je nagrađena na Salonu

knjiga u Torinu. Svoj rad vidim kao izraz zahvalnosti

i dug potomaka prema svojim precima – istakla je Mila.

Ona je podsetila posebno na evakuaciju poslednje grupe

od 1.500 srpskih ranjenika, koja je obavljena u dramatičnim

okolnostima, pod silovitim udarima brojnijih austrougarskih

snaga kojima se žilavo opirala malobrojna italijanska pešadija.

U borbama prsa u prsa tada je izginulo 800 italijanskih vojnika. Devetog februara se završila evakuacija Srba iz Drača i Nikola Pašić je odmah poslao poruku zahvalnosti italijanskoj vladi – rekla je Mila Mihajlović.

Izložbi su prisustvovali prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, vladika slavonski Jovan Ćulibrk, prof. dr Dragoljub Živojinović, predstavnici diplomatskog kora, vojnog vrha, kao i italijanski gardisti koji su nosili uniforme svoje vojske iz Prvog svetskog rata.

 

Izvor: VESTI ONLINE

 

Vezane vijesti:

Vučić: Srbija i Italija grade dobre odnose

Veliki rat – Nekažnjeni genocid i neodmereni stepen krivice (4) Pravda nije izvršena

Akademik Živojinović: Kajzer je želeo rat, a ne Srbi

Vilhelm Drugi: Udariti na Srbiju bez oklevanja

 

 

 

 

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: