Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Znanstveni kolokvij o događanjima u glinskoj crkvi 1941. godine

glinska-crkva-foto.jpg

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 28. i 29. lipnja održan je znanstveni kolokvij „Što se uistinu dogodilo u glinskoj srpskopravoslavnoj crkvi između 29/30. srpnja i 4/5. kolovoza 1941. godine? Svjedočanstva i kultura sjećanja“ u organizaciji Odsjeka za povijest i Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Centrom za suočavanje s prošlošću – Documenta i Hrvatskim državnim arhivom.

Na pitanje o tragičnim događajima u Glini i okolici u ljeto 1941. godine u svojim je izlaganjima govorilo tridesetak uglednih znanstvenika i publicista iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Kanade. Oni su na skupu iznijeli radove u kojima se bave socio-političkom slikom glinskog kraja 30-tih godina prošlog stoljeća, demografskim, ekonomskim, kulturološkim prikazima stanja kojima su osvijetlili društvenu situaciju toga doba te sjećanjima sudionika. Bavili su se također kasnijim interpretacijama i istraživanjima događaja. Svjesni važnosti i osjetljivosti teme, skup je planiran i održan studiozno, s doista vrsnim predavanjima. Posebno dragocjen doprinos raspravi dali su svjedoci vremena koji danas žive u Hrvatskoj i Izraelu.

S namjerom da najboljom mogućom organizacijom kolokvija doprinesemo suočavanju i ovladavanju traumatičnom prošlošću planiramo objaviti zbornik znanstvenih članaka nastalih na temelju izlaganja, kako bi se potakla daljnja istraživanja u mjeri u kojoj se to pokaže nužnim kao i produbila rasprava o modalitetima kulture sjećanja koja bi bila najprimjerenija suvremenim uvjetima. Većina sudionika/ca kolokvija založila se i za vraćanje imena Spomen doma u Glini istaknuvši da naziv Hrvatski dom na mjestu usmrćenja srpskih civila nije primjeren.

Glinski_kolokvij_informacije
Acrobat PDF dokument, 1,9 MB

Glinski_kolokvij_sudionici
Acrobat PDF dokument, 1,9 MB

Izvor: dokumenta.hr

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: