Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Znanstveni kolokvij o događanjima u glinskoj crkvi 1941. godine

Datum objave: utorak, 10 jula, 2012
Objavljeno u Glina
Veličina slova: A- A+

glinska-crkva-foto.jpg

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 28. i 29. lipnja održan je znanstveni kolokvij „Što se uistinu dogodilo u glinskoj srpskopravoslavnoj crkvi između 29/30. srpnja i 4/5. kolovoza 1941. godine? Svjedočanstva i kultura sjećanja“ u organizaciji Odsjeka za povijest i Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Centrom za suočavanje s prošlošću – Documenta i Hrvatskim državnim arhivom.

Na pitanje o tragičnim događajima u Glini i okolici u ljeto 1941. godine u svojim je izlaganjima govorilo tridesetak uglednih znanstvenika i publicista iz Hrvatske, Srbije, Njemačke i Kanade. Oni su na skupu iznijeli radove u kojima se bave socio-političkom slikom glinskog kraja 30-tih godina prošlog stoljeća, demografskim, ekonomskim, kulturološkim prikazima stanja kojima su osvijetlili društvenu situaciju toga doba te sjećanjima sudionika. Bavili su se također kasnijim interpretacijama i istraživanjima događaja. Svjesni važnosti i osjetljivosti teme, skup je planiran i održan studiozno, s doista vrsnim predavanjima. Posebno dragocjen doprinos raspravi dali su svjedoci vremena koji danas žive u Hrvatskoj i Izraelu.

S namjerom da najboljom mogućom organizacijom kolokvija doprinesemo suočavanju i ovladavanju traumatičnom prošlošću planiramo objaviti zbornik znanstvenih članaka nastalih na temelju izlaganja, kako bi se potakla daljnja istraživanja u mjeri u kojoj se to pokaže nužnim kao i produbila rasprava o modalitetima kulture sjećanja koja bi bila najprimjerenija suvremenim uvjetima. Većina sudionika/ca kolokvija založila se i za vraćanje imena Spomen doma u Glini istaknuvši da naziv Hrvatski dom na mjestu usmrćenja srpskih civila nije primjeren.

Glinski_kolokvij_informacije
Acrobat PDF dokument, 1,9 MB

Glinski_kolokvij_sudionici
Acrobat PDF dokument, 1,9 MB

Izvor: dokumenta.hr

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top