Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

“Zli i pokvareni Srbi” na nemačkim karikaturama: “Srbija zemlja ovčara – lopova; Srbi su davno povešani, sad još ima samo ovnova“

Iz bogate kolekcije razglednica koje je sakupljao Aleksandar Boričić, bivši jugoslovenski i srpski odbojkaš i reprezentativac i dugogodišnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, izdvajaju se autentična svedočanstva o histeričnoj propagandi Austrougarske i Nemačke protiv Srbije uoči i tokom Prvog svetskog rata. Tu su razglednice, karikature, proglasi i na svima njima su Srbi, njihova država i kralj predstavljeni u najgorem mogućem svetlu.

Ura, napred na Beograd, Srbija mora biti naša!
Ura, napred na Beograd, Srbija mora biti naša!

Nakon što pogledate karikature nemačkih satiričnih časopisa od 1903. do 1918. godine shvatićete koliko je mnogo uloženo da danas još uvek svetom vladaju ovako negativni stereotipi o Srbima.

Srbi za njih nisu ništa drugo do “divlje balkansko pleme koje treba zatrti” pa im je zato objavljena i čitulja posle povlačenja srpske vojske iz Valjeva i Šapca.
Uz Srbe su i Crnogorci predstavljani kao svinje i vaške. Njihovi vladari jašu ovnove ili stoje na čelu pljačkaških hordi, a “krvno bratimljenje” srpski i crnogorski prestolonaslednici obavljaju razmenom stenica!

Baš na dan Sarajevskog atentata u berlinskom nedeljniku „Kladerdač“ objavljena je karikatura “Balkanskog razbojnika”. On je predstavljen kao krupan muškarac grubih crta lica, u kožuhu ukrašenom ordenjem sa, za pojasom zadenutim, bodežima i revolverima, a iza njega je Nemac koga je upravo opljačkao.

„Buduća idila: bejaše jednom Srbija zemlja ovčara – lopova; Srbi su davno povešani, sad još ima samo ovnova“ – Natpis iznad karikature na kojoj je predstavljen kralj Petar kao čobanin u odrpanom odelu, dok se u pozadini vide obešeni Srbi.

Ovako je propaganda obeležila rođendan cara Franje Josifa: srpske lobanje na pladnju, Beograd pod nogama.

“Srbija mora biti slomljena!”

“Srbija mora biti slomljena!”

 

Proces neutralizacije ovako negativnih sterotipa o Srbiji i Srbima u nemačkoj javnosti još uvek traje. Ali, ni Srbi nisu oklevali da im na vreme uzvrate istom merom!
Izvor: Opanak/Blic

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: