fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŽIVKOVIĆ-RAJILIĆ: 25 SRPKINjA 7. JULA U HAŠKOM TRUBUNALU

Božica Živković Rajilić

Božica Živković Rajilić


Članice Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske prisustvovaće u utorak, 7. jula, u Haškom tribunalu suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću i time pružiti podršku svim Srbima koji su se, često neosnovano, našli pred ovim sudom, izjavila je Srni predsjednik Udruženja Božica Živković-Rajilić.

Rajilićeva je istakla da je cilj posjete 25 članica Udruženja Hagu izražavanje protesta zbog selektivnog pristupa pravdi u Haškom tribunalu i apelovanje da međunarodna javnost prihvati istinu o stradanju svih naroda u ratu u BiH.

„Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske javno postavlja pitanje Haškom tribunalu – šta se dešavalo sa Srpkinjama u ratu u BiH i zašto to niko, nikad i nigdje u Evropi nije pominjao“, naglasila je Rajilićeva.

Ona je rekla da većina međunarodnih izvještaja iz vremena rata i danas, 20 godina poslije, pominje Srbe kao „krivce za rat“, a Srpkinje samo kao majke, sestre i supruge tih „monstruma“ „s namjerom da se kolektivno okrivi jedan narod – srpski, a Republika Srpska izgubi smisao za postojanje“.

Rajilićeva je podsjetila da je u BiH nekoliko hiljada žena srpske nacionalnosti tokom rata u muslimanskim i hrvatskim zatvorima bilo izloženo stravičnom mučenju, silovanjima, te neviđenim vrstama psiho-fizičke torture.

Prema njenim riječima, Udruženje skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da ništa ne vrijede njihove konvencije, pravila, poptpisivanje protokola i rezolucija i pokušaji da pokažu svoju navodnu opredijeljenost za mir, suživot, pravdu i toleranciju, za istinu, ako žrtve nisu dobile satisfakciju i obeštećenje.

„Mi smo žrtve, a našu nesreću niko ne priznaje. Našu muku osim pred domaćim, iznosili smo i pred međunarodnim zvaničnicima. Razgovarali smo sa predsjednikom Haškog tribunala Teodorom Meronom i u više navrata sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom i njima je poznato da počinici stravičnih zločina nad nama nisu optuženi u Hagu ni pred domaćim sudovima“, istakla je predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Rajilićeva je naglasila da su Srpkinje koje su preživjele strašna mučenja za vrijeme rata osjetile i zlu namjeru međunarodnih humanitaraca koji su subjektivno i selektivno prikazivali stradanje civila, žena i djece u ratu u BiH, kao što su glumica Andželina Džoli, visoki činovnici britanske Ambasade Džo Lomas i Džon O`Šonesi, te Balkanska istraživačka mreža (Birn) u filmu „Nečujni krik“.

„Svi oni su znali za istinu sa srpske strane, ali nikad ništa nisu učinili da se i ovim žrtvama pomogne i život olakša. Da li je pravda dostupna svima ili samo nekima? Imamo li mi pravo na pravdu, priznanje i obeštećenje? Ili nemamo“, upitala je Rajilićeva.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: ČEKAMO ODGOVOR BRAMERCA – Jadovno 1941.

RAJILIĆ: FILM „NEČUJNI KRIK“ – VRIJEĐA SRPSKE ŽRTVE …

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: