fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ŽENE – ŽRTVE RATNOG ZLOČINA TREBA DA DOBIJU PRAVO NA NADOKNADU

Direktor_Dzender_centra_Mirjana_Lukac-9cd0507cOnima koji su preživjeli silovanja potrebno je omogućiti da dokažu stradanja, ne samo medicinskom dokumentacijom iz vremena kada je počinjen zločin, nego i na druge načine, drugim dokazima, navodi direktor Džender centra za ravnopravnost i jednakost polova Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač.

Razgovarao: Milomir SAVIĆ

Direktor Džender centra za ravnopravnost i jednakost polova Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač smatra da bi žene – žrtve ratnog zločina trebalo da dobiju pravo na materijalnu nadoknadu.

Ona u intervjuu Srni ističe da je potrebno ukloniti zakonske prepreke koje ovu grupu žena onemogućavaju da ostvare to pravo.

„Potrebno je zakonom o civilnim žrtvama rata u Republici Srpskoj predvidjeti žrtve silovanja i seksualnog nasilja, kao posebne kategorije civilnih žrtava rata“, pojašnjava Lukačeva.

Potrebno je omogućiti onima koji su preživjeli silovanja da dokažu stradanja, ne samo medicinskom dokumentacijom iz vremena kada je počinjen zločin, nego i na druge načine, drugim dokazima.

Lukačeva napominje da najveći broj žena nikada nije potražio medicinsku pomoć, te da im je u startu bilo onemogućeno da traže materijalnu pomoć.

„Tu je još mnogo odredbi koje se moraju mijenjati, kako bi se ženama žrtvama silovanja priznala njihova stradanja i bol, te jasno stavilo do znanja da nisu zaboravljene“, naglašava ona.

Dodatnu težinu ovom problemu daje duboko ukorijenjena društvena sramota i stigmatizacija, što je jedan od razloga zbog kojih žene nisu htjele da javno progovore o onome što su preživjele.

„U posljednjih godinu dana građani Srpske mogli su da primjete da se sve više govori o ovoj temi, kako u medijima, tako i na stručnim skupovima.

Svjedoci smo intenziviranih akcija hapšenja i procesuiranja silovatelja srpskih žena, posebno u području Posavine, što nam daje nadu da će pravda ipak biti zadovoljena“, navodi Lukačeva.

U suprotnom, kaže ona, moguće je pokrenuti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava po osnovu povrede prava koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Lukačeva ističe da je programa „Snaga je u nama“, koji je prošle godine realizovao Centar za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, osim psihosocijalnog segmenta, imao za cilj podizanje svijesti javnosti o ovoj donedavno nevidljivoj grupi žrtava.

Takođe, otvoren je i produbljen dijalog između žena žrtava rata i institucija sistema, kako bi se sagledale njihove potrebe.

„Više od 60 žena učestvovalo je u radionicama psiho-socijalnog osnaživanja sa eminentnim stručnjacima iz oblasti psihologije i psihijatrije, tokom kojih je većina, po prvi put, imala priliku da se suoči sa svojom dubokom psihološkom traumom“, istakla je Lukačeva.

Ona podsjeća da je Džender centar prethodnih godina realizovao brojne aktivnosti s ciljem otvaranja teme silovanih Srpkinja u ratu.

Lukačeva navodi za Srnu da važan dio njihovog rada predstavlja učešće u izradi periodičnih izvještaja BiH o provođenju Konvencije UN o ukidanju svih oblika diskriminacije žena.

Džender centar se zalagao da se i na nivou UN čuje da su u ratu bile silovane i žene srpske nacionalnosti, što je bilo veoma važno, s obzirom da je stvoren šablon da su samo Srbi bili ti koji su silovali i da su samo Bošnjakinje bile te koje su silovane.

„Svaka žrtva mora biti priznata i mora ostvariti pravo na reparaciju. Cilj nam je da se konačno ispričaju sve strašne priče i da se pred lice pravde dovedu oni koji su činili zlodjela“, zaključuje direktor Džender centra Republike Srpske.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

CILj – STATUS UDRUŽENjA OD REPUBLIČKOG … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: