Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jahura: Žene i djeca iz Ljubljenice živi spaljeni na Veliku Gospojinu

English

Spomenik žrtvama, podignut na pravoslavnom groblju u Ljubljenici.
Spomenik žrtvama, podignut na pravoslavnom groblju u Ljubljenici.

Ustaše su na današnji dan 1941. godine, na pravoslavni praznik Velika Gospojina, žive spalili u jednoj štali žene i djecu iz sela Ljubljenica, u opštini Berkovići.

Milenko Jahura, predsjednik Srpskog nacionalnog društva “Prebilovci”, kaže da su tom prilikom iz porodice Vukosav izgorjeli Cvijeta, Dara, Slavko (15 godina), Stoja (10 godina), Nasta, Cvija, Danica, Slavko (osam godina) i Anđelko (osam godina).

Iz porodice Gele živi su spaljeni Petra, Anđa, Ljubica (četiri godine), Mara, Milenko (osam godina), Milenka (šest godina), Ljubica (dvije godine), Danica, Branko (15 godina), Milenko (12 godina), Anđa (dvije godine), Vlado (12 godina) i Boro (10 godina).

Iz plamena je iskočila i pobjegla jedino devetogodišnja Slavojka Vukosav.

Komšije Hrvati i muslimani su ih istjerali iz kuća, pod izgovorom da ih `sele u Srbiju` i uz batine potjerali ka štali porodice Gelo.

“Tu su ih sve zatvorili. Krov štale bio je od slame, a zločinci su ubacili i dodatne bale slame. Ispred vrata su stajali zločinci sa gvozdenim vilama. Njima su u vatru vraćali žive buktinje, mučenike koji su iskakali iz zapaljene štale”, navodi Jahura.

Jednu djevojku su prethodno silovali. Slavojkinog brata, koji je iskočio iz štale, ubili i bacili ponovo u plamen.

Sa teškim ranama preživjela je i Spasenija Gelo, ali je poslije nekog vremena umrla.

Zločin su izvršile ustaše, komšije žrtava. Predvodili su ih Baldo Bošković – Krakić, Smajo Rizvanović, Stojan Maslać, Hasan Bajgorić – Hodža, Božo Papac i drugi.

Oko štale, koja je gorjela, zločinci su se veselili i podvriskivali na krike mučenika, a na obližnjoj poljani hrvatske djevojke su igrale u kolu i pjevale.

“Tako su pjesmom, igrom i čašćavanjem proslavili zločin koji su počinili. Odmah zatim, podijelili su imanja svojih žrtava, onako kako su se prethodno bili dogovorili”, kaže Jahura.

Poznata su imena 44 žrtve iz ovog sela u Drugom svjetskom ratu, od kojih je 23 sa prezimenom Gelo. Oni su potpuno istrijebljeni, a prezime ugašeno.

Iz porodice Vukosav, ubijena je 21 žrtva. Odrasli srpski muškarci iz sela, njih 10, prezimena Vukosav i Gelo, poubijani su uoči Vidovdana, 27. juna 1941. na Šćepan Krstu i bačeni u jamu Barov do.

Ljubljenica je malo selo u istorijskoj župi Dubrave, u donjoj Hercegovini. Do 1992. bila je u sastavu opštine Stolac, a sada pripada Berkovićima, Republika Srpska.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Zločin hrvatskih ustaša nad Srbima hercegovačkog sela 

Krvavi kamen hercegovački: Krvavi Božići – Jadovno 1941.

Sedamdeset godina od ustaških zločina u Raškoj gori i 

Hercegovina – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: