Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Zejtinlik će biti sređen do septembra

Datum objave: ponedeljak, 16 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Obilježavanje stotinu godina od proboja Solunskog fronta, koje se tradicionalno održava posljednjeg vikenda u septembru, srpsko vojničko groblje u Zejtinliku dočekaće u novom ruhu, pišu beogradske “Večernje novosti”.
List navodi da je Generalni konzulat Srbije u Solunu upravo objavio javni poziv za izvođača radova na sanaciji ovog vojnog memorijala, gdje počiva oko 7.000 poginulih pripadnika srpske vojske iz Prvog svjetskog rata. Najbolji ponuđač će posao morati da završi do 10. septembra. 

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da je projekat sanacije Zejtinlika izradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, a zainteresovani izvođači radova svoje ponude mogu da dostave do 19. jula.

Sanacija će, između ostalog, obuhvatiti zidarske radove unutar kripte – malterisanje i popunjavanje pukotina i oštećenja, izradu pločnika oko kosturnice i hidroizolacije na dijelu memorijalnog kompleksa, zastakljivanje prozora, slikarsko-konzervatorske radove, uređenje sanitarnog objekta, nabavku i postavljanje 16 kamenih klupa.

Za ovaj poduhvat Vlada Srbije je u januaru opredijelila oko 27 miliona dinara /oko 230.000 evra/.

Istovremeno, Ambasada Srbije u Bugarskoj je objavila poziv za podnošenje ponuda za sanaciju i rekonstrukciju Srpskog vojnog groblja Orlandovce u Sofiji iz 1918. godine.

Tamo počiva 456 poginulih srpskih ratnika iz oba balkanska rata, kao i umrli ili pobijeni u zarobljeništvu između 1915. i 1918. godine.

Za obnovu ovog memorijala površine 1.200 metara kvadratnih koji čine spomenik i kosturnica, resorno ministarstvo je izdvojilo 45.764 evra, a planirano je da radovi traju 60 radnih dana.

U resornom ministarstvu navode da je ovo počivalište formirano 1918. godine, kada je i probijen Solunski front 15. septembra.

“S obzirom na to da groblje nije imalo čuvara, već 1923. godine bilo je u potpunosti zapušteno. Sekretar jugoslovenskog poslanstva u Sofiji je ovako opisao stanje: `Bugarska sirotinja je zimi odvlačila krstače sa grobova, kapija je bila srušena, žice pokidane, a preko grobova su napravljene staze za prolaznike, te je bilo vrlo žalosno pogledati u kakvom se stanju nalaze grobovi onih koji su kao zarobljenici i internirani pomrli`”, navode iz Ministarstva.

Velike zasluge za formiranje memorijala pripisuju se pjesniku i akademiku Milanu Rakiću, koji je bio poslanik Srbije u Sofiji od 1221. do 1927. godine

U tom periodu su prikupljeni podaci o pokopanim ratnicima i podignuti spomenik, djelo beogradskog arhitekte Dušana Mirosavljevića, i kosturnica, a iduće, 1928. godine, na Vidovdan, vojničko groblje je svečano otvoreno.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti

Deda Đorđe i sa devet decenija čuva Zejtinlik

Zejtinlik: Legende o junaštvu srpskih ratnika nastavljaju da žive

Zejtinlik: Poslednja veza sa usnulim pukovima
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top