fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZBOR NA GODIŠNjICU PROBOJA BILjEGA

petrova gora

ZAGREB, 7. MAJA (SRNA) – Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpsko narodno vijeće oranizovaće u nedjelju, 13. maja narodni zbog kod spomenika „Petrova gora“ povodom 70. godina od proboja ustaško-domobranskog obruča na Biljegu u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje proboja na Biljegu, kako su saopštili organizatori, biće prilika za podsjećanje u kakvom se stanju nalazi baština spomenika antifašizmu i antifašizam kao ustavotvorna tekovina Hrvatske.

„Mjesto sjećanja na jedan od najznačajnijih trenutaka aktifašističke borbe je već dvije decenije zanemareno i neadekvatno zaštićeno. Propadanje ostataka partizanske bolnice i rijetkih artefakata, zemunica i grobova te uništavanje samog spomenika `Petrova gora` traje do danas“, navodi se u saopštenju.

Akciji proboja ustaško-domobranskog obruča na Biljegu, koju je izvelo je 700 partizanskih boraca, prethodilo je višemjesečno proganjanje i ubijanje žena, djece i staraca u ovim krajevima. U takozvanom čišćenju terena 2.500 civila odvedeno je u logore smrti, a za samo 90 dana u proljeće 1942. godine u selima Vojnić i Vrginmost ubijeno je 3.454 Srba.

U Petrovoj gori sahranjeno je ukupno 1.700 partizanskih boraca i 2.504 žrtve ustaškog genocida.

Svečana proslava i kulturno-umjetnički program počeće će u 12.00 časova kraj spomenika „Petrova gora“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: