Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

ZBOG SRBA ŽRTVOVAO VOJNIČKU KARIJERU

Zak_Ogar_1-0fc7d3c5Britanci su na Kosovu izigravali mirovnjake, a u stvari borili su se zajedno sa teroristima OVK-a protiv Srba. Htio sam da rastjeram bandu, a britanski general Mej tražio je da ne pucam po njegovim vojnicima – priča penzionisani pukovnik Žak Ogar.

Razgovarao: Vukan DUBOČANIN

Francuski pukovnik Žak Ogar nije blistavo okončao svoju vojničku karijeru – prijevremeno je penzionisan zato što je 1999. godine, kao pripadnik NATO, štitio kosmetske Srbe.

Iskusni ratnik iz afričkih sukoba i padobranac Legije stranaca smatra da je najvažnije to što nije ratovao protiv Srba i što je “osvjetlao obraz” Francuza i svoje porodice, u kojoj je on 12. generacija oficira.

U intervjuu Srni Ogar ističe da mu je već prvih dana boravka na Kosovu bilo jasno da SAD šire dezinformacije i tako “truju” svijet lažima o Srbima kao zločinačkom narodu.

“Bil Klinton i Medlin Olbrajt tvrdili su tada da se na Kosovu i Metohiji dogodio pravi genocid sa više od 100.000 ubijenih Albanaca” – podsjeća Ogar i navodi da je to bila “ogromna laž koju su preuzeli i prihvatili gotovo čitava Evropa i svijet”.

“Oni koji su plasirali te laži o genocidu, dakle pored gospođe Olbrajt i američki generali Vesli Klark i Majkl Džekson, sada se besramno bogate na Kosovu”, kaže Ogar.

Još početkom 13. vijeka srpski kralj Stefan Uroš Nemanjić oženio je Francuskinju Elen, blisku rođaku francuske kraljevske porodice od Anžuja. Srbi su je kasnije nazvali kraljica Jelena Anžujska.

“Mene su u porodici učili da volim Srbiju jer to prijateljstvo francuskog i srpskog naroda traje još od vremena Jelene Anžujske. Kada sam kao komandant francuskih specijalnih jedinica poslije bombardovanja Srbije došao na Kosovo, nisam imao nikakvih moralnih dilema”, naglašava on.

“Prije tog puta, moj otac, penzionisani general francuske vojske, rekao mi je da pazim šta tamo radim jer Srbi su čestit narod i imaju slavnu istoriju” – kaže on.

Ogar je pročitao knjigu Dušana Batakovića “Kosovo, spirala mržnje” kako bi se bolje pripremio za misiju, ali je pravu sliku o kosovskim zbivanjima stekao tek kada je vidio šta se događa na terenu.

“Amerikanci su bukvalno oteli vjekovnu srpsku zemlju i predali je terorističkoj OVK. Kada sam došao na Kosovo, brzo sam shvatio da je i Francuska izabrala pogrešnu stranu” – priča Ogar.

On smatra da je Francuska “izdala tradicionalno francusko-srpsko prijateljstvo, ozvaničeno tokom Prvog svjetskog rata i potpisano izmiješanom krvlju vojnika”.

Ogar nije mogao da razumije zvanični Pariz koji je popustio pod pritiskom Amerike i stao na stranu “bande terorista”. Posebno su ga razočarali Britanci koji su igrali “dvostruku igru”.

“Britanci su na Kosovu izigravali mirovnjake, a u stvari borili su se zajedno sa teroristima OVK-a protiv Srba. Dobro se sjećam predvečerja 17. juna 1999. godine kada je OVK postavila zasjedu koloni srpskih civila koja se sa 200 traktora povlačila iz Peći prema Kosovskoj Mitrovici” – svjedoči Ogar.

Kada se dogodio taj napad poslao je helikopter da vidi poziciju OVK-a i zatim naredio vojnicima da rafalnom paljbom po položajima OVK-a rastjeraju bandu.

“Zaprepastio sam se kada me nekoliko trenutaka kasnije radio vezom pozvao britanski general Mej, zahtijevajući da ne pucam po njegovim vojnicima”, priča pukovnik Ogar.

On objašnjava da su u tom napadu na kolonu srpskih civila, zajedno sa albanskim teroristima, učestvovali i britanski vojnici, koji su se povukli kada je na lice mjesta stigla Sedma brigada srpske vojske koja se tih dana povlačila iz južne srpske pokrajine, u skladu sa Kumanovskim sporazumom.

Komandant francuskih specijalnih jedinica na Kosovu i Metohiji u ljeto 1999. godine pukovnik Žak Ogar vidio je tih dana još mnogo sličnih napada terorista na srpsku nejač i srpske svetinje. Kaže da je pomagao Srbima gdje god je to bilo moguće.

“Zbog velike nepravde koju čini međunarodna zajednica prema srpskom narodu po povratku u Francusku odlučio sam da se prijevremeno penzionišem. Moje ponašanje na Kosovu vjerovatno je smetalo starješinama iako mi to nisu rekli” – navodi Ogar u intrevjuu Srni.

Po povratku sa Kosova trebalo je da preuzme komandu u jednom puku francuske vojske, ali to mu nije omogućeno. Tada je shvatio da predstavlja problem za francusku vojsku.

“To me je jako naljutilo i odlučio sam da napustim vojsku. To je bila jedna od najtežih odluka koju sam donio u životu, ali sa ove vremenske distance mislim da sam dobro učinio” – navodi Ogar.

Prije desetak godina u Francuskoj je registrovao preduzeće koje se bavi finansijskim konsaltingom i savjetovanjem francuskih kompanija o tome kako na najbolji način da posluju u svijetu.

“Bio bih najsretniji kada bih mogao da pomognem ekonomski razvoj Srbije i Republike Srpske. Sada je najvažnije da vlast i preduzeća u Srpskoj definišu svoje potrebe u saradnji sa francuskim kompanijama i oblike saradnje koji bi bili najkorisniji” – poručuje Ogar.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Evropa je umrla pred mojim očima u Prištini – ŽAK OGAR …

KAKO SAM ODLOŽIO AGRESIJU – Jadovno 1941.

Robijao za Srbiju: Pismo majora Binela povodom NATO skupa u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: