fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Zbog masakra na Sajevcu 1991. godine država mora obeštetiti preživjele članove obitelji Roknić s više od milijun kuna

Kuća Roknićevih na Sajevcu
Kuća Roknićevih na Sajevcu

Republika Hrvatska isplatit će ukupno više od milijun kuna odštete preživjelim članovima obitelji Roknić, kojima su u listopadu 1991. godine pripandici ZNG-a i MUP-a upali u kuću i pobili najbliže, oca obiteji Marka Roknića, njegovu kćerku, tada 14-godišnju djevojčicu Danijelu, te Markovu sestru Dragicu Ninković, doznaje Jutarnji list.

Za ubojstva Marka i Danijele na devet godina zatvora osuđen je njihov susjed iz Sajevca, bivši policajac Željko Gojak.

– U nepravomoćnoj presudi karlovačkog suca Ninka Mirića nalaže se Republici Hrvatskoj da Nenadu Rokniću i njegovoj majci Branki isplate po 220.000 kuna zbog gubitka oca, odnosno muža Marka Roknića, te još po 20.000 kuna za troškove izrade grobnice.

02869-300x169Ranije je Roknićima dosuđena odšteta za smrt Danijele, njemu 100.000, a majci Branki 220.000 kuna, a isto toliko i Draganu Ninkoviću za smrt majke, Markove sestre Dragice. Tako će članovima ubijenih civila država morati isplatiti ukupno više od milijun kuna, piše Jutarnji.

Tijekom kaznenog postupka utvrđeno je da je Gojak osobno ubio Danijelu i Dragicu, dok se Markov ubojica nije mogao utvrditi. Što se odštete tiče, za sud tu nije bilo ništa sporno, utvrđeno je da nije potrebno utvrđivati konkretnog ubojicu, s obzirom da je jasno da ga je ubio netko od pripadnika vojske, odnosno policije, u hodniku njegove kuće, pa je stoga materijalna odgovornost na državi.

Gojak i Roknići prije rata su bili u korektnim odnosima, te je on od njih otkupljivao mlijeko.

Tijekom izricanja presude sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić mu je rekao kako se nije ponašao onako kako se treba ponašati hrvatski vojnik, te da je ukaljao ugled dvojske i države.

KAportal.hr

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: