fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Završeno etničko čišćenje Srba

Završno etničko čišćenje Hrvatske od Srba odvija se kroz „hrvatsku pravoslavnu zajednicu“, preteču „hrvatske pravoslavne crkve“, koja je nedavno dobila svog prvog „sveštenika“ i svoj prvi „hram“, izjavio je Srni predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić. On je rekao da rezultati posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj pokazuju da učenje Ante Starčevića, promotera hrvatskog državnog prava sa kraja 19. vijeka i ideologa ustaštva, rađa svoje plodove i u 21. vijeku.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/dusan-bastasic-obracanje.jpg

„Etničko čišćenje Srba fizičkim likvidacijama i protjerivanjem, koje je započeo Ante Pavelić 1941. u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, a nastavio Franjo Tuđman 1991. u vrijeme `neovisne države Hrvatske`, nastavljeno je suptilnijim metodama – odnarođivanjem i prevjeravanjem, što pokazuje i najnoviji popis stanovništva“, kaže Bastašić.

On navodi da proces kroatizacije i katolizacije, tj. pohrvaćivanja i pokatoličavanja pravoslavnih Srba u Hrvatskoj, teče još od početka 17. vijeka.

„Pošto su u to vrijeme Srbi Krajišnici, graničari, bili mnogo čvršći u svojoj vjeri nego što smo mi danas, nije uspijevala namjera da budu `prevedeni` u rimokatolike, nego su ih unijatili, što znači da im je bilo dozvoljeno da zadrže pravoslavni obred, ali uz priznavanje rimskog pape za vrhovnog poglavara“, objašnjava Bastašić.

On kaže da su se mnogi od tih unijata, Srba-grkokatolika, vremenom pohrvatili, a onda i pokatoličili.

Ovaj proces, koji se odvija proteklih 400 godina, kako kaže Bastašić, provodio se i u vrijeme intenzivnog fizičkog istrebljenja pravoslavnih Srba tokom protekla dva rata, a nastavlja se i u takozvanom mirnodopskom periodu.

„Sve ono čemu su Ante Starčević i Ante Pavelić udarili temelje i što su izgradili, a što je hrvatskim porazima u Prvom i Drugom svjetskom ratu oštećeno ili porušeno, Franjo Tuđman je brižljivo obnovio, a njegovi savremenici sada samo `udaraju novu fasadu`“, dodaje Bastašić.

Prema njegovim riječima, nakon posljednjih haških presuda, za Tuđmana prihvatljivih tri odsto Srba u Hrvatskoj, više nije prihvatljivo.

„To je stvar hrvatskog pragmatizma, jer Hrvatska ne može biti čista dok nije potpuno očišćena od Srba. Završno čišćenje, onaj `visoki sjaj`, upravo se čini kroz tzv. `hrvatsku pravoslavnu zajednicu`“, dodao je Bastašić.

Eparhija dalmatinska saopštila je nedavno da je poslije registracije proustaškog udruženja tzv. Hrvatske pravoslavne zajednice, šira javnost putem elektronskih medija i tzv. proglasa obaviještena o „ustoličenju“ izvjesnog Aleksandra Ivanova, koji je bugarskog porijekla, za „sveštenika hrvatskih pravoslavaca“ na području čitave Hrvatske.

„Poznato je da je ustaški zločinac Ante Pavelić 1942. godine osnovao tzv. Hrvatsku pravoslavnu zajednicu s ciljem da potpuno uništi Srpsku pravoslavnu crkvu i iskorijeni Srbe sa prostora NDH – pošto prethodne metode nasilnog pokrštavanja i masovnih ubistava po logorima širom Hrvatske nisu donijeli dovoljno rezultata“, navodi se u saopštenju Eparhije dalmatinske.

Njegovo preosveštenstvo vladika dalmatinski Fotije pozvao je tim povodom sve pravoslavne Srbe na prostorima Dalmacije da ostanu vjerni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, svom jeziku i kulturi, te da se čuvaju lažnih pastira.

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

NASTAVAK GENOCIDA NAD SRBIMA

U Zadru oživela ustaška tvorevina Ante Pavelića

NEĆE USPJETI POKUŠAJ STVARANjA „HRVATSKE PRAVOSLAVNE ZAJEDNICE“

Bastašić: U Hrvatskoj na djelu prikrivanje zločina

Dušan Bastašić – I Slana je Jadovno

FORMIRATI KOMISIJU ZA UTVRĐIVANjE ISTINE O ŠARANOVOJ JAMI

Dušan Bastašić: Jame Jadovna i danas pune ubijenih Srba

24. jun 2012. Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Bastašić: Hrvatska se mora suočiti sa zločinačkom prošlošću

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: