Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Završne riječi tužilaštva 19. oktobra

Datum objave: ponedeljak, 8 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Tužilaštvo BiH iznijeće 19. oktobra završne riječi u obnovljenom postupku koji se pred Apelacionim vijećem Suda BiH vodi protiv komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Naser Orić

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes rekao je danas da će prije završne riječi Orićev branilac, advokat Lejla Čović, uložiti posljednje materijalne dokaze.

Čovićeva je objasnila da je riječ o dokumentima koji pokazuju koje je zadatke Orić obavljao za federalno Ministarstvo boraca i da nije mogao uticati na status zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH “O-1”, odnosno na njegovo skidanje sa spiska boraca takozvane Armije BiH.

Tužilac Miroslav Janjić usprotivio se ulaganju ovog dokaza navodeći da je ova činjenica bila predočena tokom prvostepenog postupka, a da odbrana do danas nikada nije pokušala da uloži ovaj dokaz.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog odbrane da se dodatno saslušaju tužilac i stručni saradnik kako bi se utvrdilo pod kojim okolnostima su 23. februara 2016. godine, uzimali iskaz od zaštićenog svjedoka “O-1”.

Obrazlažući ovu odluku, Lukes je rekao da se “O-1” i u prvostepenom postupku izjašnjavao na te okolnosti i da je odbrana imala priliku da tada pozove te svjedoke.

Odbrana je zatražila i da im Tužilaštvo dostavi određene informacije i dokaze koje bi im mogle poslužiti u odbrani optuženih. Tužilac Miroslav Janjić je rekao da je riječ o drugim istragama i da nema nikakvih novih saznanja koja bi mogla ići u prilog optuženima.

Vijeće je odbilo ovaj prijedlog odbrane, kao i zahtjev za informacijama o saznanjima odbrane da na zaštićenog svjedoka utiču lica iz policijskih organa Republike Srpske i Srbije.

Odgovarajući na ove navode, Janjić je rekao da je svjedok u programu zaštite Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i da je pod mjerama BiH.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok “O-1”.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. oktobar.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Kojić: Naser Orić mora biti osuđen

Kojić očekuje zadovoljenje pravde u slučaju Orić

Naser Orić kao idol; podršku mu dali iz Federealne policije (VIDEO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top